Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Cholesterolverlagers slecht voor nieren, lever en ogen

Door Merel Dercksen 

Mensen die cholesterolverlagende medicijnen slikken lopen en verhoogd risico op acuut nierfalen, een slechte leverfunctie en staar, stellen Britse onderzoekers. Maar dat is geen reden om de medicijnen niet meer te gebruiken, omdat er veel hartaanvallen mee voorkomen worden.

Van statines, een veelgebruikte categorie cholesterolverlangende medicijnen, is bekend dat ze als bijwerking spierproblemen kunnen geven. Uit nieuw Brits onderzoek onder meer dan twee miljoen mensen blijkt dat het risico op acuut nierfalen, leverproblemen en staar ook verhoogd is. De onderzoekers vonden ook, dat deze bijwerkingen dosisafhankelijk zijn.

Klinisch epidemioloog dr. Julia Hippisley-Cox en collegaís van de universiteit van Nottingham controleerden de deelnemers, onder wie 226.000 mensen die een statine slikte, zes jaar lang op een heel scala aan ziektes. Ze vonden geen verband tussen de medicijnen en kanker, dementie of botbreuken. Wel bleek dat naarmate de dosis statines die iemand slikte hoger was, het risico op nierfalen toenam.

Maar dit nadeel weegt volgens de onderzoekers niet op tegen de voordelen die ze vonden: als 10.000 hoog-risico vrouwen statines gaan slikken, krijgen er 23 meer dan normaal acuut nierfalen. Maar het aantal gevallen van hartziekten daalt met 271. Bij mannen vonden ze vergelijkbare getallen, alleen hebben die vaker last van spierproblemen. Het risico voor de ernstige bijwerkingen is het grootst in het eerste jaar dat patiŽnten statines slikken.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 01-06-2010
Bron: British Medical Journal | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier