Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Cholesterolverlagers beschermen nierfunctie hartpatiŽnten

Door Merel Dercksen 

Statines, cholesterolverlagende medicijnen, hebben een beschermend effect op de nierfunctie van hartpatiŽnten die geopereerd worden. Hoewel de afname van de nierfunctie rond de operatie blijft, treedt bij patiŽnten die statines slikken weer herstel op.

Onderzoekers van de Magna Graecia Universiteit in Catanzaro maakten tijdens het European Dialysis and Transplant Association 2010 Congress in MŁnchen de resultaten bekend van hun studie naar de nierfunctie van hartpatiŽnten die geopereerd worden. Zij volgden 72 patiŽnten die een hartoperatie ondergingen, en van wie 41 statines slikten. Ze berekenden de nierfunctie van alle patiŽnten voor de operatie, direct erna, 24 en 48 uur later, en op het moment dat ze het ziekenhuis mochten verlaten.

Bij beide groepen patiŽnten trad een duidelijke vermindering van de nierfunctie op rond de operatie. Ook na twee dagen vonden de onderzoekers geen verschil tussen de groep met en de groep zonder statines. Maar op het moment dat de patiŽnten naar huis mochten, hadden degenen die statines slikten, een significant betere nierfunctie dan de anderen.

De onderzoekers denken dat de positieve invloed van statines op de nierfunctie mogelijk te danken is aan het effect dat deze medicijnen hebben op systemische inflammatie (ontstekingen) en het functioneren van de bekleding van de vaatwanden.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 06-07-2010
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier