Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Cholesterolverlager remt groei cystenieren bij kinderen

Door Gerard Kok 

Pravastatine, een cholesterolverlagend medicijn, remt de groei van niercysten bij jonge mensen met autosomaal dominante polycysteuze nierziekte. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Colorado, Denver (in het midden van de Verenigde Staten).

Autosomaal dominante polycysteuze nierziekte (ADPKD, autosomal dominant polycystic kidney disease) is een erfelijke nierziekte, waarbij er zich cysten vormen in de nieren: onnatuurlijke holtes gevuld met vocht. Met de jaren groeien de cysten in aantal en grootte, waardoor de nieren zelf ook groeien, en wat uiteindelijk ook de werking van de nieren teniet doet. Genezing is nog niet mogelijk, hoewel een betere behandeling wel betekent dat patiënten hun nierfunctie steeds langer behouden.

ADPKD komt vrij vaak voor; in Nederland bij ongeveer 0,1% van de mensen (1 op de duizend). Het wordt meestal ontdekt rond het 35e levensjaar, maar inmiddels is duidelijk dat de ziekte al in de baarmoeder is aan te tonen. Dit suggereert dat een behandeling die al op jonge leeftijd wordt gestart betere resultaten geeft op lange termijn.

Aan het onderzoek van de artsen uit Denver deden ongeveer 100 patiënten mee in de leeftijd van 8 tot 22 jaar. Als onderdeel van het dubbelblinde onderzoek kregen de deelnemers gedurende drie jaar pravastatine of een placebo. Pravastatine is een cholesterolverlager die doorgaans wordt ingezet bij suikerziekte en hart- en vaatziekten, en in dierproeven blijkt het de progressie van nefropathie te vertragen. Na afloop van het onderzoek bleek dat de nieren van de patiënten die pravastatine hadden gekregen, veel minder hard waren gegroeid.

Hoewel je zou kunnen tegenwerpen dat dit een vrij kleinschalig onderzoek betreft, suggereert de uitkomst dat een snelle behandeling met pravastatine een goed wapen is in de strijd tegen ADPKD. Maar omdat het middel niet voor deze indicatie is goedgekeurd, kan het niet zonder verder onderzoek worden voorgeschreven.

sterren Gepubliceerd: donderdag 15-05-2014
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »


Cholesterolverlager remt groei cystenieren bij kinderen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier