Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Chinese overheid hindert rechtsgang in zuivelschandaal

Door Merel Dercksen 

Advocaten trekken zich terug uit angst voor vergelding

In Beijing is de eerste aanklacht van ouders van een door nierstenen getroffen kind ingediend tegen een zuivelfabrikant. Advocaten die zich vrijwillig inzetten om ouders juridisch advies te geven, maken melding van toenemende tegenwerking door de overheid.

Advocaat mr. Ji Cheng heeft deze week namens de ouders van een eenjarige jongen die sinds deze zomer in het ziekenhuis ligt, zuivelfabrikant Sanlu officieel aangeklaagd. Het kind dronk vrijwel vanaf zijn geboorte melk van deze firma, die de eerste verdachte was in het Chinese melkschandaal. Als gevolg van de vervuiling met melamine heeft hij nierstenen ontwikkeld. De ouders eisen 150.000 yuan (15.600 euro), als compensatie voor de gemaakte medische kosten.

Chinese advocaten hebben zich georganiseerd om ouders bij te staan, maar zeggen groeiende druk te ondervinden van de autoriteiten om geen aanklachten in te dienen en hun acties voor de getroffen ouders te staken. Zeker 20 van de 140 advocaten hebben al besloten het samenwerkingsverband dat gratis advies geeft te verlaten, omdat ze bang zijn dat hen serieuze vergeldingsmaatregelen te wachten staan als ze hiermee doorgaan.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 03-10-2008
Bron: asiaone | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier