Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

China op de goede weg, alleen nog vrijwillige orgaandonatie

Door Jeroen van Setten 

Sinds 1 januari 2015 wordt in China geen gebruik meer gemaakt van organen van geëxecuteerde gevangenen. De angst dat dat tot een ernstig tekort aan organen zou leiden, lijkt niet bewaarheid te worden; het aantal vrijwillige orgaandonaties stijgt namelijk sneller dan verwacht. Dat schrijft de China Daily.

Op een recente conferentie over orgaantransplantaties zei Huang Jiefu, voorzitter van het nationale orgaandonatie- en transplantatiecomité, dat hij verwachtte dat tegen het eind van 2015 meer dan 10.000 transplantaties zullen zijn uitgevoerd. Volgend jaar gaat hij zelfs uit van een verdubbeling van dat aantal.

Op dit moment wachten er ongeveer 30.000 Chinezen op een orgaan. Huang verwacht dat ook na volgend jaar de positieve trend zich zal voortzetten en het tekort zienderogen zal afnemen. China begon met de vrijwillige orgaandonatieprocedure in 2010 en maakte daarvoor in het hele land reclame tot 2013. In 2014 waren er al 1.700 donoren en meer dan 5.000 transplantaties, evenveel als het totaal in de voorafgaande vijf jaar.

In 2014 werden de vrijwillige donaties van Chinese burgers daarmee de belangrijkste bron van organen voor transplantatie; 80 procent van alle gedoneerde organen. Dit jaar is dat dus, verplicht, 100 procent.

Update: Chinese bronnen spreken over 30.000 wachtenden op basis van de statistieken van voor transplantatie gekwalificeerde ziekenhuizen. De BBC gaat uit van 300.000 Chinezen die een orgaan nodig hebben. De waarheid zal ergens in het midden liggen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 11-08-2015
Bron: China Daily | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Lodewijk, Boskoop
    18-08-2015 16:56

    Dit bericht stelt mij niet gerust.

    Heeft het comité hiermee een nieuwe zienswijze op de organen van níet-geëxecuteerde gevangenen? Over het lot daarvan wordt in het geheel niet gerept!
Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »


Foto: Wikipedia, Kaapstad 1967

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier