Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

China op de goede weg, alleen nog vrijwillige orgaandonatie

Door Jeroen van Setten 

Sinds 1 januari 2015 wordt in China geen gebruik meer gemaakt van organen van geëxecuteerde gevangenen. De angst dat dat tot een ernstig tekort aan organen zou leiden, lijkt niet bewaarheid te worden; het aantal vrijwillige orgaandonaties stijgt namelijk sneller dan verwacht. Dat schrijft de China Daily.

Op een recente conferentie over orgaantransplantaties zei Huang Jiefu, voorzitter van het nationale orgaandonatie- en transplantatiecomité, dat hij verwachtte dat tegen het eind van 2015 meer dan 10.000 transplantaties zullen zijn uitgevoerd. Volgend jaar gaat hij zelfs uit van een verdubbeling van dat aantal.

Op dit moment wachten er ongeveer 30.000 Chinezen op een orgaan. Huang verwacht dat ook na volgend jaar de positieve trend zich zal voortzetten en het tekort zienderogen zal afnemen. China begon met de vrijwillige orgaandonatieprocedure in 2010 en maakte daarvoor in het hele land reclame tot 2013. In 2014 waren er al 1.700 donoren en meer dan 5.000 transplantaties, evenveel als het totaal in de voorafgaande vijf jaar.

In 2014 werden de vrijwillige donaties van Chinese burgers daarmee de belangrijkste bron van organen voor transplantatie; 80 procent van alle gedoneerde organen. Dit jaar is dat dus, verplicht, 100 procent.

Update: Chinese bronnen spreken over 30.000 wachtenden op basis van de statistieken van voor transplantatie gekwalificeerde ziekenhuizen. De BBC gaat uit van 300.000 Chinezen die een orgaan nodig hebben. De waarheid zal ergens in het midden liggen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 11-08-2015
Bron: China Daily | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Lodewijk, Boskoop
    18-08-2015 16:56

    Dit bericht stelt mij niet gerust.

    Heeft het comité hiermee een nieuwe zienswijze op de organen van níet-geëxecuteerde gevangenen? Over het lot daarvan wordt in het geheel niet gerept!
Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+.

Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie. In Nederland koos de eerste patiënt er in 2012 voor om zijn organen ter beschikking te stellen na euthanasie. Vanwege eventuele ethische en juridische obstakels werd in de jaren daarna terughoudendheid in acht genomen. In 2015 leidde de wens van een man uit Nijmegen de na euthanasie zijn nieren wilde afstaan, en de reactie van ziekenhuizen daarop, nog tot veel commotie. Daarom stelden het Maastricht UMC+ en het Erasmus MC in dat jaar een gezamenlijke handreiking op voor de procedure. Twee jaar later werd een landelijke richtlijn aangeboden aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Inmiddels hebben bijna zestig mensen gekozen voor orgaandonatie na euthanasie.

Lees meer »

Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren »

In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.

Lees meer »

Risico op hoge bloeddruk stijgt na nierdonatie »

Donoren van een nier lopen een hoger risico hypertensie te ontwikkelen dan vergelijkbare, gezonde niet-donoren. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd aan de Johns Hopkins universiteit (Baltimore, VS, iets ten noordoosten van Washington DC). De onderzoekers bekeken de gegevens van 1295 levende donoren, gemiddeld 6 jaar na hun nierdonatie, en zetten die af tegen de gegevens van 8233 gezonde niet-donoren.

Lees meer »


Foto: Wikipedia, Kaapstad 1967

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier