Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

China op de goede weg, alleen nog vrijwillige orgaandonatie

Door Jeroen van Setten 

Sinds 1 januari 2015 wordt in China geen gebruik meer gemaakt van organen van geëxecuteerde gevangenen. De angst dat dat tot een ernstig tekort aan organen zou leiden, lijkt niet bewaarheid te worden; het aantal vrijwillige orgaandonaties stijgt namelijk sneller dan verwacht. Dat schrijft de China Daily.

Op een recente conferentie over orgaantransplantaties zei Huang Jiefu, voorzitter van het nationale orgaandonatie- en transplantatiecomité, dat hij verwachtte dat tegen het eind van 2015 meer dan 10.000 transplantaties zullen zijn uitgevoerd. Volgend jaar gaat hij zelfs uit van een verdubbeling van dat aantal.

Op dit moment wachten er ongeveer 30.000 Chinezen op een orgaan. Huang verwacht dat ook na volgend jaar de positieve trend zich zal voortzetten en het tekort zienderogen zal afnemen. China begon met de vrijwillige orgaandonatieprocedure in 2010 en maakte daarvoor in het hele land reclame tot 2013. In 2014 waren er al 1.700 donoren en meer dan 5.000 transplantaties, evenveel als het totaal in de voorafgaande vijf jaar.

In 2014 werden de vrijwillige donaties van Chinese burgers daarmee de belangrijkste bron van organen voor transplantatie; 80 procent van alle gedoneerde organen. Dit jaar is dat dus, verplicht, 100 procent.

Update: Chinese bronnen spreken over 30.000 wachtenden op basis van de statistieken van voor transplantatie gekwalificeerde ziekenhuizen. De BBC gaat uit van 300.000 Chinezen die een orgaan nodig hebben. De waarheid zal ergens in het midden liggen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 11-08-2015
Bron: China Daily | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Lodewijk, Boskoop
    18-08-2015 16:56

    Dit bericht stelt mij niet gerust.

    Heeft het comité hiermee een nieuwe zienswijze op de organen van níet-geëxecuteerde gevangenen? Over het lot daarvan wordt in het geheel niet gerept!
Risico op hoge bloeddruk stijgt na nierdonatie

Donoren van een nier lopen een hoger risico hypertensie te ontwikkelen dan vergelijkbare, gezonde niet-donoren. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd aan de Johns Hopkins universiteit (Baltimore, VS, iets ten noordoosten van Washington DC).

De onderzoekers bekeken de gegevens van 1295 levende donoren, gemiddeld 6 jaar na hun nierdonatie, en zetten die af tegen de gegevens van 8233 gezonde niet-donoren. Uit deze gegevens bleek dat donoren over het geheel genomen 19% meer kans liepen hypertensie (hoge bloeddruk) te krijgen. Voor zwarte donoren was dit getal zelfs 27%. Daarnaast ging de eGFR (filtratiesnelheid, maat voor de nierfunctie) van donoren niet meer omhoog nadat was vastgesteld dat ze hypertensie hadden ontwikkeld.

Normaal gaat de GFR van een donor onmiddellijk na de donatie omlaag (want er is minder nierweefsel om de nierfunctie te vervullen), om daarna langzaam maar zeker weer te stijgen; hoewel ik ook bronnen kan vinden die claimen dat de eGFR van donoren langzaam daalt als gevolg van het normale verouderingsproces (na de initiële daling na de donatie). Maar volgens deze onderzoekers hoort de eGFR van donoren langzaam maar gestaag weer te stijgen, en vlakte deze stijging af bij donoren die hoge bloeddruk kregen.

Lees meer »

Engelse opt-out donorwet stap dichterbij »

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden. Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer).

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »


Foto: Wikipedia, Kaapstad 1967

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier