Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

China op de goede weg, alleen nog vrijwillige orgaandonatie

Door Jeroen van Setten 

Sinds 1 januari 2015 wordt in China geen gebruik meer gemaakt van organen van geëxecuteerde gevangenen. De angst dat dat tot een ernstig tekort aan organen zou leiden, lijkt niet bewaarheid te worden; het aantal vrijwillige orgaandonaties stijgt namelijk sneller dan verwacht. Dat schrijft de China Daily.

Op een recente conferentie over orgaantransplantaties zei Huang Jiefu, voorzitter van het nationale orgaandonatie- en transplantatiecomité, dat hij verwachtte dat tegen het eind van 2015 meer dan 10.000 transplantaties zullen zijn uitgevoerd. Volgend jaar gaat hij zelfs uit van een verdubbeling van dat aantal.

Op dit moment wachten er ongeveer 30.000 Chinezen op een orgaan. Huang verwacht dat ook na volgend jaar de positieve trend zich zal voortzetten en het tekort zienderogen zal afnemen. China begon met de vrijwillige orgaandonatieprocedure in 2010 en maakte daarvoor in het hele land reclame tot 2013. In 2014 waren er al 1.700 donoren en meer dan 5.000 transplantaties, evenveel als het totaal in de voorafgaande vijf jaar.

In 2014 werden de vrijwillige donaties van Chinese burgers daarmee de belangrijkste bron van organen voor transplantatie; 80 procent van alle gedoneerde organen. Dit jaar is dat dus, verplicht, 100 procent.

Update: Chinese bronnen spreken over 30.000 wachtenden op basis van de statistieken van voor transplantatie gekwalificeerde ziekenhuizen. De BBC gaat uit van 300.000 Chinezen die een orgaan nodig hebben. De waarheid zal ergens in het midden liggen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 11-08-2015
Bron: China Daily | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Lodewijk, Boskoop
    18-08-2015 16:56

    Dit bericht stelt mij niet gerust.

    Heeft het comitť hiermee een nieuwe zienswijze op de organen van nŪet-geŽxecuteerde gevangenen? Over het lot daarvan wordt in het geheel niet gerept!
Implementatie nieuwe donorwet uitgesteld om corona

De nieuwe donorwet zal, zoals gepland, vanaf 1 juli dit jaar van kracht zijn. Maar het aanschrijven van mensen die nog niets hebben laten vastleggen, wordt met twee maanden uitgesteld. De reden hiervoor is de drukte als gevolg van de covid-19-epidemie (coronacrisis). Dat schrijft Martin van Rijn, minister voor Medische Zorg, in een brief aan de Tweede Kamer.

Van Rijn schrijft: 'De crisis betekent met name dat er minder ruimte beschikbaar is om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. Praktisch doordat bijvoorbeeld fysieke voorlichtingsbijeenkomsten gericht op moeilijker te bereiken doelgroepen, zoals de Donordialoog voor mensen met een migratieachtergrond en lezingen voor ouderen, momenteel niet mogelijk zijn.'

In april heeft het ministerie twee keer een zogeheten flitspeiling laten uitvoeren onder een deel van de bevolking. Beide keren vond een meerderheid van de respondenten dat de invoering van de wet door kon gaan zoals gepland. Daar komt bij dat het huidige register 'er niet op berekend is veel langer dan [na] 1 juli in de lucht te blijven'. Dat zou risico's en extra kosten met zich mee brengen. Mede hierom heeft de minister besloten de ingangsdatum van 1 juli wel aan te houden.

Lees meer »

Nieuwe donorwet: berichten van het Bootcongres »

Nog vier maanden, dan gaat de nieuwe donorwet in. Dat is niet alleen voor de 'gewone Nederlander' een verandering. Voor zorgverleners verandert er net zo goed van alles. En voor sommige mensen, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, is het nog een extra uitdaging om de beslissing te kunnen nemen die de nieuwe wet van ze vraagt.

Lees meer »

Oproep: Doneer 1 minuut »

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'. 50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Lees meer »


Foto: Wikipedia, Kaapstad 1967

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier