Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

China blijft organen gedode gevangenen gebruiken

Door Merel Dercksen 

Ondanks eerdere beweringen van het tegendeel stopt China voorlopig niet met het gebruik van organen van geëxecuteerde gevangen voor transplantatie. Dat meldt het Duitse ARD na een interview met een hooggeplaatste functionaris.

Nergens wordt zo vaak de doodstraf uitgevoerd als in China. Mensenrechtenorganisaties spreken van 4000 executies per jaar. Tegelijkertijd bestaat er in China een groot tekort aan donororganen, dat in de honderdduizenden wachtenden loopt. Een aantal jaar geleden kwam naar buiten, en dat werd later officieel bevestigd, dat de organen van gedode gevangen structureel voor transplantatie gebruikt worden.

De Chinese overheid is bezig met het opzetten van een registratie- en toewijzingssysteem, en heeft daarbij steeds gezegd dat organen van ter dood veroordeelden niet meer gebruikt zouden worden. Maar erg vlot loopt het allemaal nog niet. Wang Haibo, directeur van het orgaan-coördinatiecentrum in Shenzhen, heeft nu tegen ARD gezegd dat er geen tijdsplan is: het tekort aan organen is zo groot dat de overheid van mening is dat hier niet van de ene op de andere dag mee gestopt kan worden. Wanneer wel, dat is onduidelijk: 'Het is een lopend proces. Veel dingen onttrekken zich aan onze controle. Daarom kunnen we geen termijn noemen.'

Het nieuwe systeem, waarin een meld- en toewijzingsprocedure bestaat die lijkt op die van Eurotransplant, is sinds september vorig jaar in gebruik. Het is nu de enige manier waarop organen toegewezen mogen worden. Daarnaast loopt er een campagne om vrijwillige donoren te werven, maar die heeft nog weinig effect. In de afgelopen vier jaar hebben niet meer dan 1.600 van de miljard Chinezen hun organen gedoneerd.

Voor deze donoren zijn er 170 gecertificeerde transplantatiecentra. Ter vergelijking: het Erasmus MC, een van de grootste, transplanteert op dit moment alleen al drie nieren per week. De Chinese centra blijven vanwege het geringe aantal donoren dan ook 'aangewezen op organen van gevangenen'. Een klein lichtpuntje is dat 38 van deze centra in november 2013 zelf besloten hebben deze organen niet meer te gebruiken. 

sterren Gepubliceerd: woensdag 16-04-2014
Bron: ARD | Nog geen reacties
Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

De afgelopen jaren is er een langzame toename te zien van mensen die hun keuze hebben laten registreren: van 5,8 miljoen in 2014 tot 6,9 miljoen begin dit jaar. Verhoudingsgewijs is er een lichte verschuiving te zien tussen mensen die wel of geen toestemming geven voor donatie: relatief meer mensen hebben in de genoemde periode laten vastleggen dat ze géén donor willen zijn, dan dat ze dat wel willen. In absolute zin zijn beide groepen gegroeid: begin 2020 waren er 130 duizend meer toestemmingen geregistreerd dan begin 2019. Dat de groep die vastlegt geen donor te willen zijn duidelijk groeit is waarschijnlijk het gevolg van het jarenlange debat over de nieuwe donorwet, en het ingaan van deze wet dit jaar. Mensen die geen donor willen zijn, zijn zich hierdoor meer bewust geworden van dat het ook belangrijk is om dat vast te leggen.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »

Implementatie nieuwe donorwet uitgesteld om corona »

De nieuwe donorwet zal, zoals gepland, vanaf 1 juli dit jaar van kracht zijn. Maar het aanschrijven van mensen die nog niets hebben laten vastleggen, wordt met twee maanden uitgesteld. De reden hiervoor is de drukte als gevolg van de covid-19-epidemie (coronacrisis). Dat schrijft Martin van Rijn, minister voor Medische Zorg, in een brief aan de Tweede Kamer. Van Rijn schrijft: 'De crisis betekent met name dat er minder ruimte beschikbaar is om dit onderwerp onder de aandacht te brengen.

Lees meer »


China blijft organen gedode gevangenen gebruiken

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier