Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

China blijft organen gedode gevangenen gebruiken

Door Merel Dercksen 

Ondanks eerdere beweringen van het tegendeel stopt China voorlopig niet met het gebruik van organen van geëxecuteerde gevangen voor transplantatie. Dat meldt het Duitse ARD na een interview met een hooggeplaatste functionaris.

Nergens wordt zo vaak de doodstraf uitgevoerd als in China. Mensenrechtenorganisaties spreken van 4000 executies per jaar. Tegelijkertijd bestaat er in China een groot tekort aan donororganen, dat in de honderdduizenden wachtenden loopt. Een aantal jaar geleden kwam naar buiten, en dat werd later officieel bevestigd, dat de organen van gedode gevangen structureel voor transplantatie gebruikt worden.

De Chinese overheid is bezig met het opzetten van een registratie- en toewijzingssysteem, en heeft daarbij steeds gezegd dat organen van ter dood veroordeelden niet meer gebruikt zouden worden. Maar erg vlot loopt het allemaal nog niet. Wang Haibo, directeur van het orgaan-coördinatiecentrum in Shenzhen, heeft nu tegen ARD gezegd dat er geen tijdsplan is: het tekort aan organen is zo groot dat de overheid van mening is dat hier niet van de ene op de andere dag mee gestopt kan worden. Wanneer wel, dat is onduidelijk: 'Het is een lopend proces. Veel dingen onttrekken zich aan onze controle. Daarom kunnen we geen termijn noemen.'

Het nieuwe systeem, waarin een meld- en toewijzingsprocedure bestaat die lijkt op die van Eurotransplant, is sinds september vorig jaar in gebruik. Het is nu de enige manier waarop organen toegewezen mogen worden. Daarnaast loopt er een campagne om vrijwillige donoren te werven, maar die heeft nog weinig effect. In de afgelopen vier jaar hebben niet meer dan 1.600 van de miljard Chinezen hun organen gedoneerd.

Voor deze donoren zijn er 170 gecertificeerde transplantatiecentra. Ter vergelijking: het Erasmus MC, een van de grootste, transplanteert op dit moment alleen al drie nieren per week. De Chinese centra blijven vanwege het geringe aantal donoren dan ook 'aangewezen op organen van gevangenen'. Een klein lichtpuntje is dat 38 van deze centra in november 2013 zelf besloten hebben deze organen niet meer te gebruiken. 

sterren Gepubliceerd: woensdag 16-04-2014
Bron: ARD | Nog geen reacties
Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »


China blijft organen gedode gevangenen gebruiken

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier