Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

China blijft organen gedode gevangenen gebruiken

Door Merel Dercksen 

Ondanks eerdere beweringen van het tegendeel stopt China voorlopig niet met het gebruik van organen van geëxecuteerde gevangen voor transplantatie. Dat meldt het Duitse ARD na een interview met een hooggeplaatste functionaris.

Nergens wordt zo vaak de doodstraf uitgevoerd als in China. Mensenrechtenorganisaties spreken van 4000 executies per jaar. Tegelijkertijd bestaat er in China een groot tekort aan donororganen, dat in de honderdduizenden wachtenden loopt. Een aantal jaar geleden kwam naar buiten, en dat werd later officieel bevestigd, dat de organen van gedode gevangen structureel voor transplantatie gebruikt worden.

De Chinese overheid is bezig met het opzetten van een registratie- en toewijzingssysteem, en heeft daarbij steeds gezegd dat organen van ter dood veroordeelden niet meer gebruikt zouden worden. Maar erg vlot loopt het allemaal nog niet. Wang Haibo, directeur van het orgaan-coördinatiecentrum in Shenzhen, heeft nu tegen ARD gezegd dat er geen tijdsplan is: het tekort aan organen is zo groot dat de overheid van mening is dat hier niet van de ene op de andere dag mee gestopt kan worden. Wanneer wel, dat is onduidelijk: 'Het is een lopend proces. Veel dingen onttrekken zich aan onze controle. Daarom kunnen we geen termijn noemen.'

Het nieuwe systeem, waarin een meld- en toewijzingsprocedure bestaat die lijkt op die van Eurotransplant, is sinds september vorig jaar in gebruik. Het is nu de enige manier waarop organen toegewezen mogen worden. Daarnaast loopt er een campagne om vrijwillige donoren te werven, maar die heeft nog weinig effect. In de afgelopen vier jaar hebben niet meer dan 1.600 van de miljard Chinezen hun organen gedoneerd.

Voor deze donoren zijn er 170 gecertificeerde transplantatiecentra. Ter vergelijking: het Erasmus MC, een van de grootste, transplanteert op dit moment alleen al drie nieren per week. De Chinese centra blijven vanwege het geringe aantal donoren dan ook 'aangewezen op organen van gevangenen'. Een klein lichtpuntje is dat 38 van deze centra in november 2013 zelf besloten hebben deze organen niet meer te gebruiken. 

sterren Gepubliceerd: woensdag 16-04-2014
Bron: ARD | Nog geen reacties
Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+.

Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie. In Nederland koos de eerste patiënt er in 2012 voor om zijn organen ter beschikking te stellen na euthanasie. Vanwege eventuele ethische en juridische obstakels werd in de jaren daarna terughoudendheid in acht genomen. In 2015 leidde de wens van een man uit Nijmegen de na euthanasie zijn nieren wilde afstaan, en de reactie van ziekenhuizen daarop, nog tot veel commotie. Daarom stelden het Maastricht UMC+ en het Erasmus MC in dat jaar een gezamenlijke handreiking op voor de procedure. Twee jaar later werd een landelijke richtlijn aangeboden aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Inmiddels hebben bijna zestig mensen gekozen voor orgaandonatie na euthanasie.

Lees meer »

Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren »

In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.

Lees meer »

Risico op hoge bloeddruk stijgt na nierdonatie »

Donoren van een nier lopen een hoger risico hypertensie te ontwikkelen dan vergelijkbare, gezonde niet-donoren. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd aan de Johns Hopkins universiteit (Baltimore, VS, iets ten noordoosten van Washington DC). De onderzoekers bekeken de gegevens van 1295 levende donoren, gemiddeld 6 jaar na hun nierdonatie, en zetten die af tegen de gegevens van 8233 gezonde niet-donoren.

Lees meer »


China blijft organen gedode gevangenen gebruiken

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier