Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Canadese Indianen overlijden veel sneller bij buikspoeling

Door Jeroen van Setten 

Oorspronkelijke, Indiaanse, inwoners van Canada met een nierziekte die zelf thuis buikspoeling doen, overlijden sneller dan de niet-inheemse bevolking en hebben veel meer last van infecties tijdens hun behandeling. Dat is de conclusie van een studie onder 727 volwassenen in het Canadese Manitoba, waarvan 161 van inheemse afkomst.

De studie, uitgevoerd door het St. Boniface General Hospital en de Universiteit van Manitoba, was beperkt tot mensen met terminaal nierfalen die werden behandeld met peritoneale dialyse. Dr. M. Manish Sood, hoofdauteur van de studie, zegt dat bleek dat de oorspronkelijke bewoners op peritoneale dialyse twee keer zo snel overleden als andere patiŽnten en het aantal infecties 79 procent hoger lag. 'We weten niet waarom,' aldus Sood.

'De oorzaken kunnen sociaal-economische zijn. Het zou ook iets genetisch kunnen zijn. Of het zou kunnen dat deze mensen in huizen wonen waar erg veel bacteriŽn rondspoken. We weten het gewoon niet.'

Buikspoeling maakt het voor de Indianen mogelijk in hun reservaten te blijven in plaats van te verhuizen naar een buurt dichter bij een ziekenhuis. Maar, de negatieve getallen voor de Indianen zijn wel keihard en gelden in verschillende reservaten. Sood zegt dat meer dan de helft van de onderzochte mensen intussen is overleden.

Grand Chief Ron Evans, van de Algemene Vergadering van Manitoba Chiefs, en Grand Chief David Harper, geloven dat het eten van minder traditioneel voedsel aan de wortels ligt van de inheemse diabetes en misschien wel de dood en de infectiegraad. 'Ik geloof dat het allemaal terug te voeren is op dieet en levensstijl,' aldus Evans. 'Wij waren de gezondste mensen op de planeet. We hebben ons gewoon niet aangepast.'

Op dit moment wordt onderzocht of er verschillen zijn tussen Indianen en niet-oorspronkelijke bewoners bij hemodialyse in ziekenhuizen en klinieken.

sterren Gepubliceerd: woensdag 28-07-2010
Bron: Renal and Urology news | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier