Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866



Reageer | Verstuur | Druk af   

Camp Cool is jarig en dat wordt gevierd

Door Merel Dercksen 

Camp Cool bestaat 10 jaar, en dat moet gevierd worden. Vandaag organiseerde de stichting een 'Congrestival': een kruising tussen een congres en een festival waar bezoekers niet alleen luisteren, maar vooral ook zelf aan de gang gaan. Om een beetje te kunnen proeven van wat de deelnemers van het jaarlijkse kamp mogen meemaken.

Aan het begin van de dag is de stemming nog niet zo los en uitgelaten als aan het einde van een kamp, maar de sfeer is direct goed. Achterin de zaal van het Oude Magazijn, op een voormalig NS-terrein in Amersfoort, hebben verschillende deelnemers aan de dag hun standje ingericht. Er worden meerdere boeken te koop aangeboden, bijvoorbeeld over kinderen met een nierziekte, maar er staan ook oud-Camp Coolers die een eigen bedrijfje hebben. Aan de muren hangen overal foto's van eerdere kampen waar de lol vanaf spat.

Professor Erik Scherder
Erik Scherder geeft de eerste voordracht: over wat creativiteit doet met de ontwikkeling van je hersenen. Wat blijkt: bewegen is goed (ook dat dagelijkse slenterwandelingetje met je hond), kijken naar schilderijen of luisteren naar muziek is goed, maar zelf iets creëren werkt het allerbeste. Hij zet zijn publiek ook meteen aan de gang: met gezamenlijk zingen is de toon gezet. Alleen een paar van de jongste bezoekers zie ik verbaasd om zich heen kijken, maar gelukkig kent het overgrote deel van de zaal 'het is een nacht' van buiten.

Schrijf samen een Sinterklaasgedicht
En het blijft niet bij zingen: bezoekers moeten vandaag flink aan de bak. Er zijn rond-de-tafelgesprekken, er wordt gedanst en een kunstwerk gemaakt. In de ruimte waar de workshop Eigen Regie plaatsvindt is het koud. Maar misschien is dat wel de juiste temperatuur voor de winterse opdracht: schrijf in een groepje een sinterklaasgedicht bij een zelfgekozen cadeau voor het jarige Camp Cool. Als dat niet creatief is! En de deelnemer die na afloop zegt: 'ons gedicht was nog niet af, dus tijdens de presentatie heb ik er uit het hoofd wat bij verzonnen' is zeker geïnspireerd geraakt.

Creatief Zelfvertrouwen
Als ik halverwege binnenloop bij de workshop Creatief Zelfvertrouwen is de vloer bezaaid met tekeningen. Maar inmiddels spreekt workshopleider Thomas Platzer een heel andere vorm van creativiteit aan: verhalen vertellen. In groepjes verzinnen de deelnemers samen een verhaal, waarbij iedereen een zin vertelt. Daarna wordt de moeilijkheidsgraad opgeschroefd: in tweetallen die om en om een woord zeggen. Sommige deelnemers raken de draad kwijt, je hoort dan ook uit verschillende hoeken van de zaal 'Hoera, nog zo'n verhaal!'

De mantra 'doen, doen, doen' die Thomas hanteert sorteert effect: na afloop denken veel meer bezoekers dat ze in staat zijn een leuk verhaal te verzinnen. 'Denk eraan: elke eerste poging mislukt, dat betekent niet dat je iets niet kunt'. Een motto dat goed past bij Camp Cool. En durf je dan ook, midden in de kring, deel uit te maken van een levende machine? 

Geef mij zo'n kind!
Marja Poldermans is fotograaf en maakte eerder een boek over kinderen met een nierziekte, onder wie haar eigen dochter. 'Toen ik die kinderen opzocht kwam ik ook bij hun ouder thuis, en daar zat een boek in. Dat boek moest gemaakt worden.' En het is er: een boek met foto's en interviews van ouders die een kind met een chronische ziekte hebben. Halverwege de dag wordt het officieel gepresenteerd, waarbij Marja het eerste exemplaar in bijzijn van de geportretteerde ouders overhandigt aan Jaap Groothoff, kinderarts-nefroloog en geestelijk vader van Camp Cool.

Al met al een feestelijk jubileum, waar Camp Cool weer even op vooruit kan. Plannen genoeg bij de organisatie.

Ook in beeld meegenieten van deze dag? Bekijk dan de foto's en filmpjes op onze Facebookpagina.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 19-11-2016 | Nog geen reacties




Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf Ė Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs Ä 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »


Camp Cool is jarig en dat wordt gevierd





NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier