Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Camp Cool is jarig en dat wordt gevierd

Door Merel Dercksen 

Camp Cool bestaat 10 jaar, en dat moet gevierd worden. Vandaag organiseerde de stichting een 'Congrestival': een kruising tussen een congres en een festival waar bezoekers niet alleen luisteren, maar vooral ook zelf aan de gang gaan. Om een beetje te kunnen proeven van wat de deelnemers van het jaarlijkse kamp mogen meemaken.

Aan het begin van de dag is de stemming nog niet zo los en uitgelaten als aan het einde van een kamp, maar de sfeer is direct goed. Achterin de zaal van het Oude Magazijn, op een voormalig NS-terrein in Amersfoort, hebben verschillende deelnemers aan de dag hun standje ingericht. Er worden meerdere boeken te koop aangeboden, bijvoorbeeld over kinderen met een nierziekte, maar er staan ook oud-Camp Coolers die een eigen bedrijfje hebben. Aan de muren hangen overal foto's van eerdere kampen waar de lol vanaf spat.

Professor Erik Scherder
Erik Scherder geeft de eerste voordracht: over wat creativiteit doet met de ontwikkeling van je hersenen. Wat blijkt: bewegen is goed (ook dat dagelijkse slenterwandelingetje met je hond), kijken naar schilderijen of luisteren naar muziek is goed, maar zelf iets creëren werkt het allerbeste. Hij zet zijn publiek ook meteen aan de gang: met gezamenlijk zingen is de toon gezet. Alleen een paar van de jongste bezoekers zie ik verbaasd om zich heen kijken, maar gelukkig kent het overgrote deel van de zaal 'het is een nacht' van buiten.

Schrijf samen een Sinterklaasgedicht
En het blijft niet bij zingen: bezoekers moeten vandaag flink aan de bak. Er zijn rond-de-tafelgesprekken, er wordt gedanst en een kunstwerk gemaakt. In de ruimte waar de workshop Eigen Regie plaatsvindt is het koud. Maar misschien is dat wel de juiste temperatuur voor de winterse opdracht: schrijf in een groepje een sinterklaasgedicht bij een zelfgekozen cadeau voor het jarige Camp Cool. Als dat niet creatief is! En de deelnemer die na afloop zegt: 'ons gedicht was nog niet af, dus tijdens de presentatie heb ik er uit het hoofd wat bij verzonnen' is zeker geïnspireerd geraakt.

Creatief Zelfvertrouwen
Als ik halverwege binnenloop bij de workshop Creatief Zelfvertrouwen is de vloer bezaaid met tekeningen. Maar inmiddels spreekt workshopleider Thomas Platzer een heel andere vorm van creativiteit aan: verhalen vertellen. In groepjes verzinnen de deelnemers samen een verhaal, waarbij iedereen een zin vertelt. Daarna wordt de moeilijkheidsgraad opgeschroefd: in tweetallen die om en om een woord zeggen. Sommige deelnemers raken de draad kwijt, je hoort dan ook uit verschillende hoeken van de zaal 'Hoera, nog zo'n verhaal!'

De mantra 'doen, doen, doen' die Thomas hanteert sorteert effect: na afloop denken veel meer bezoekers dat ze in staat zijn een leuk verhaal te verzinnen. 'Denk eraan: elke eerste poging mislukt, dat betekent niet dat je iets niet kunt'. Een motto dat goed past bij Camp Cool. En durf je dan ook, midden in de kring, deel uit te maken van een levende machine? 

Geef mij zo'n kind!
Marja Poldermans is fotograaf en maakte eerder een boek over kinderen met een nierziekte, onder wie haar eigen dochter. 'Toen ik die kinderen opzocht kwam ik ook bij hun ouder thuis, en daar zat een boek in. Dat boek moest gemaakt worden.' En het is er: een boek met foto's en interviews van ouders die een kind met een chronische ziekte hebben. Halverwege de dag wordt het officieel gepresenteerd, waarbij Marja het eerste exemplaar in bijzijn van de geportretteerde ouders overhandigt aan Jaap Groothoff, kinderarts-nefroloog en geestelijk vader van Camp Cool.

Al met al een feestelijk jubileum, waar Camp Cool weer even op vooruit kan. Plannen genoeg bij de organisatie.

Ook in beeld meegenieten van deze dag? Bekijk dan de foto's en filmpjes op onze Facebookpagina.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 19-11-2016 | Nog geen reacties
Wisselwerking: Social distancing nieuwe stijl

Lachen is gezond. Ook in coronatijd is het belangrijk om te blijven lachen. Humor kan kracht geven bij stress en onzekerheid. Daarom een grappige column over social distancing op onverwachte wijze in de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN).

En verder: veel aandacht voor de impact van corona op nierpatiënten. Maar ook informatie over andere onderwerpen, zoals wat een podotherapeut voor dialyse- en diabetespatiënten kan betekenen. U kunt Wisselwerking lezen door een abonnement te nemen, een proefnummer aan te vragen of lid te worden van de NVN: https://www.nvn.nl/nieuws/en-toen-was-er-corona/ Via voorgaand linkje kunt u eveneens de column over social distancing lezen. De nieuwe uitgave verschijnt donderdag 16 april.

Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiŽnten »

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen. Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »


Camp Cool is jarig en dat wordt gevierd

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier