Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

CAK weet niet wat ziekte is

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

'Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) gevestigd in Den Haag is opgericht in 1968 en uitgegroeid tot een professionele organisatie met ruim 400 medewerkers. Het CAK staat voor betrouwbaarheid, effectiviteit en flexibiliteit in haar dienstverlening.'

Dit zijn niet mijn woorden. Deze regels zijn letterlijk overgenomen uit een van de vele personeelsadvertenties van het CAK, dat dankzij almaar meer bureaucratie een blijvende vraag naar automatiseerders heeft. Alles bij het CAK is dan ook zoveel mogelijk geautomatiseerd. Ook het beoordelen of iemand chronisch ziek is lijkt een volautomatisch proces.

Dat maakt het misschien wel mogelijk fraudeurs keihard aan te pakken. Dat weet ik niet. Maar wat ik wel zeker weet is dat het proces in staat is mensen die daar zonder enige twijfel recht op hebben de 47 euro compensatie voor het eigen risico door de neus te boren. Zoals dialysepatiŽnten en patiŽnten met nefrotisch syndroom. Omdat ze volgens het CAK de 'verkeerde' medicijnen gebruiken. Reuze flexibel dus.

De Nederlandse gezondheidszorg wordt deels bekostigd en bestuurd vanuit organisaties als dit CAK in Den Haag en het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) in Driebergen. Die laatste organisatie, met niet minder dan 3.200 werknemers, weet beter wat voor hulp iemand behoeft dan zijn of haar huisarts of specialist.

Het CAK zou betrouwbaar, effectief en flexibel zijn. Alledrie zolangzamerhand bewezen onwaar. Onbegrijpelijk dat Nederland in het buitenland nog te boek staat als een echt sociaal land. Ik vraag me af hoe dit kabinet het voor elkaar krijgt dat imago nog zo lang te handhaven.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 05-06-2009 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Redactie, Utrecht
    13-05-2010 14:29

    De compensatie voor het eigen risico is gebaseerd op clusters van veelvoorkomende aandoeningen, met de bijbehorende meest voorgeschreven medicijnen. Zogenaamde farmaceutische kostengroepen. Mensen die een zeldzamere aandoening hebben, of andere medicijnen slikken dan die op de lijst van het CAK staan, vallen niet in zo'n farmaceutische kostengroep en komen dus ook niet in aanmerking voor de compensatie. Ook mensen met NS niet.

  • w kreutzer, valkenburg (LB)
    13-05-2010 14:23

    graag wilde ik weten of mensen met NS nu wel of niet in aanmerking komen voor deze compensatie, heb al 17 jaar NS............en ben ook al afgewezen door het CAK...........hoeveel erger moet het zijn als je al jaren niet zonder medicijnen kunt, onbegrijpelijk!
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier