Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Broers en zussen. Hoe is het voor jou?'

Door Dietske van der Brugge 

Bureau Sterrenstof laat opnieuw van zich horen, ditmaal met het boek ’Broers en zussen. Hoe is het voor jou?’. Draaide hun vorige boek ‘De wonderlijke ruimtereis van Steven Sterman’ (2014) om een coole jongen met een nierziekte, deze keer is het de beurt aan kinderen die zijn opgegroeid (of nog opgroeien) met een gehandicapt of chronisch ziek broertje of zusje. In 4 van de 12 interviews gaat het om ‘brussen’ van een nierpatiënt.

Aandacht voor brussen: kleine wereld
Eerst een bekentenis: ik dacht eigenlijk dat er best veel gezegd en geschreven was over broers en zussen van chronisch zieke of gehandicapte kinderen. Dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Als ik na lezing van het boek ‘Broers en zussen. Hoe is het voor jou?’ een beetje rondneus op internet, blijk ik met het boek en de links die daarin staan alles wel zo'n beetje gezien te hebben. Dat zijn trouwens prima hangplekken hoor, met verhalen, forum, informatie en tips, blogs en clubs. Maar steeds de verwijzing naar één ander boek (Het broers- en zussenboek van Anjet van Dijken, waaruit een geïnterviewde terugkeert in het nieuwe Sterrenstof-boek), en steeds de verwijzing naar één studie van het Nederlands Jeugdinstituut, waarvan diezelfde Anjet van Dijken weer mede-auteur is. Wat een klein wereldje, die kring van aandacht voor ‘brussen’. En dat terwijl het Verwey-Jonker Instituut in 2012 120.000 Nederlandse kinderen met een beperking telde. Die hebben toch samen een heleboel broertjes en zusjes…

Balans zoeken
De twaalf interviews in ‘Broers en zussen’ zijn van de hand van Esther-Clair Sasabone en Lisa Hekman. Esther-Clair hééft een zus, en Lisa ís een zus waar het boek om draait, en Lisa is zelf ook weer één van de geïnterviewden. De verhalen laten een breed scala van gezinssituaties zien, waarin het steeds terugkerende element de zoektocht naar evenwicht is: de balans tussen hechte verbondenheid met je broer of zus, maar ook ruimte maken (en vragen) voor je leven los van je broer of zus, jouw behoefte aan aandacht en een onbekommerd leven zoals je dat bij andere kinderen thuis vaak ziet. De brussen vinden daar allemaal hun weg in, sommigen met vallen en opstaan. Fijn van dit boek is dat het wel de tips van de geïnterviewden doorgeeft, maar niet wil vertellen hoe het moet. Er is vanzelfsprekend aandacht voor brussen die het zwaar hebben (gehad) en die gelukkig de weg naar hulp hebben gevonden, maar er wordt niet geproblematiseerd. De meeste geïnterviewden hebben ‘gewoon een bijzondere jeugd (gehad)’ en vertellen daarover. Fijn om te lezen voor andere broers en zussen, ouders, andere betrokken familieleden en vrienden of leraren.

Sleutelvraag: Hoe is het voor jou?
Voegt het boek eigenlijk iets toe aan wat er al is? Op inhoud misschien niet zoveel, maar ik denk dat ‘Broers en zussen’ wel degelijk van betekenis is, in elk geval door de vraag in de ondertitel: hoe is het voor jou? Die simpele vraag is een sleutel in het hanteerbaar houden van een gezinssituatie. En voor de broers en zussen om wie het gaat een weldaad, want verdeling van aandacht is en blijft een heksentoer in gezinnen met een zorgkind. Met die aandacht kan de sociale kring om een gezin heen serieus meedoen om de zorglast draaglijk te houden.

Mooie uitgave
Het boek is mooi uitgegeven, en dat is op zich van waarde: het is een fijn cadeau om te krijgen en te geven. Kloeke hard cover, goed grafisch ontwerp (Michelangela, Utrecht), en goede portretfotografie van Madeleine Sars. Wel hadden de bijschriften bij de omlijstende foto uit het leven van de vertellers meer aandacht mogen krijgen (Bart is 2 jaar ouder dan zijn zus, dus een foto met Bart als baby en Mirjam als peuter kan niet kloppen, op een foto van een gezin met twee kinderen staan drie kinderen, een foto van iemands ‘flink ontbijt’ mist context). Het is een kleinigheid. ‘Broers en zussen’ is gewoon een mooie productie, over een onderwerp dat de schijnwerpers meer dan verdient.

Broers en Zussen. Hoe is het voor jou? | Bureau Sterrenstof, 2016 | ISBN 9789082274516 | Prijs € 20 


PS Ben je creatief, houd je van schrijven en wil je het boek winnen? Houd dan deze website het komend weekend (22 en 23 oktober 2016) goed in de gaten!

sterren Gepubliceerd: dinsdag 18-10-2016 | Nog geen reacties
Wisselwerking: Social distancing nieuwe stijl

Lachen is gezond. Ook in coronatijd is het belangrijk om te blijven lachen. Humor kan kracht geven bij stress en onzekerheid. Daarom een grappige column over social distancing op onverwachte wijze in de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN).

En verder: veel aandacht voor de impact van corona op nierpatiënten. Maar ook informatie over andere onderwerpen, zoals wat een podotherapeut voor dialyse- en diabetespatiënten kan betekenen. U kunt Wisselwerking lezen door een abonnement te nemen, een proefnummer aan te vragen of lid te worden van de NVN: https://www.nvn.nl/nieuws/en-toen-was-er-corona/ Via voorgaand linkje kunt u eveneens de column over social distancing lezen. De nieuwe uitgave verschijnt donderdag 16 april.

Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiŽnten »

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen. Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »


Esther-Clair Sasabone laat het boek zien

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier