Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Brein Olympische aanslag overleden aan nierfalen

Door Merel Dercksen 

Foto: Wikipedia

Het brein achter de bloedige aanslag tijdens de Olympische Spelen in MŁnchen in 1972, de Palestijn Abou Daoud, is gisteren overleden aan nierfalen. In MŁnchen werden elf IsraŽlische sporters gedood. Daoud is altijd achter de actie blijven staan.

Op 5 september 1972 drongen Palestijnse terroristen het appartement van de IsraŽlische delegatie in het Olympisch Dorp binnen en gijzelden elf leden van het team. De bedoeling was, deze sporters en hun begeleiders uit te ruilen tegen gevangen in IsraŽlische gevangenissen. Toen de IsraŽlische regering hier niet op in ging, volgde een mislukte bevrijdingsoperatie, waarbij alle gijzelaars om het leven kwamen.

De terreuractie was uitgedacht door Mohammed Daoud Odeh, die de strijdersnaam Abou Daoud gebruikte. Daoud was vroeger een van de leiders van de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September, een splintergroepering van Fatah van de voormalige Palestijnse leider Yasser Arafat. Hij was zelf niet bij de uitvoering van de aanslag betrokken.

Daoud vond de actie legitiem, omdat hij de IsraŽlische sporters als militaire reservisten beschouwde en de Palestijnen in oorlog waren met IsraŽl. Hij heeft dan ook nooit spijt gehad van de actie, en stelde dat de Palestijnen daarna eindelijk in de kijker van de internationale gemeenschap stonden.

Sinds de jaren '70 woonde hij in ballingschap in de Syrische hoofdstad Damascus. Daar overleed hij gisteren aan nierfalen, op de leeftijd van 73 jaar. Vandaag wordt Daoud begraven.

sterren Gepubliceerd: zondag 04-07-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier