Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Botafwijkingen bij jonge nierpatiŽnten nauwkeuriger in beeld

Door Gerard Kok 

Kinderen met ernstige nierinsufficiŽntie lijden vaak aan botgroeistoornissen (botdystrofie), omdat de nieren de benodigde mineralen voor botgroei niet op peil kunnen houden. De ernst van botdystrofie wordt doorgaans ingeschat door te bepalen hoe snel het botweefsel zich vernieuwt. De wijze waarop mineralen verharden tot bot (mineralisatie) en het botvolume worden dan echter niet in ogenschouw genomen, terwijl ze wel belangrijke aanwijzingen kunnen bevatten.

Californische artsen hebben nu onderzocht in hoeverre een systeem waarbij zowel botvernieuwing, als mineralisatie en botvolume worden meegewogen, zich verhoudt tot het systeem waarbij alleen botvernieuwing meetelt.

De artsen onderzochten 161 kinderen die peritoneaal dialyse ondergingen. Versnelde botvernieuwing, ongewone mineralisatie en vergroot botvolume kwamen vaak voor. Na statische analyse van de gegevens bleek bovendien dat zowel een lage parathormoonspiegel (PTH, uit de bijschildklieren) als een lage alkalische fosfatasespiegel verband hield met normale botvernieuwing en normale mineralisatie. PatiŽnten met een hoge parathormoonspiegel en een lage calciumspiegel hadden echter vaker te kampen met ongewone mineralisatie.

Hoewel er dus niet ťťn stof bleek te zijn waarvan een afwijkende waarde precies aangeeft hoe ernstig de mate van botdystrofie is, kan de hoogte van de calcium-, alkalische fosfatase- en parathorhoomspiegels wel een belangrijke aanwijzing zijn voor de mate van botvernieuwing en abnormale mineralisatie.

sterren Gepubliceerd: donderdag 29-07-2010
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier