Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bootreis voor Zwolse nierpatiŽnten

Door Merel Dercksen 

Wanneer: donderdag 10-06-2010

Op donderdag 10 juni 2010 organiseert de NierpatiŽntenvereniging Zwolle hun jaarlijkse reisje. Ook dit jaar gaan de leden weer met de boot, met het varende partyschip 'Nirvana'. Op veler verzoek gaat de reis weer naar de 'koekstad Deventer'.

Het inschepen vindt plaats in de Scaniahaven in Zwolle tussen 9:30 en 10:00 uur. Deelnemers worden verwelkomd met twee kopjes koffie of thee met een plak cake. Om 10:00 is de afvaart, waarna de boor om 14:00 uur aanmeert in Deventer. Tussendoor wordt een lunch geserveerd. De terugreis naar Zwolle begint om 16:00 uur, na een diner is de aankomst daar om 19:00 uur.

De boot is toegankelijk voor mindervaliden en er is een invalidentoilet aan boord. Verder is er gelegenheid tot pd-wissel. De kosten voor leden van de vereniging zijn Ä 10,-. Ieder lid mag maximaal drie introducees meenemen, van wie de eerste ook tegen het gereduceerde terief mee kan. Anderen betalen Ä 45.

Bootreis nierpatiŽntenvereniging Zwolle: donderdag 10 juni 2010 9:30 - 19:00 uur

Locatie: Zwolle (Scaniahaven) - Deventer

sterren Gepubliceerd: donderdag 03-06-2010
Bron: NierpatiŽntenvereniging Zwolle | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier