Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bonus voor dialyseverpleging veel te laag

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

De vrije markt in de gezondheidszorg grijpt steeds verder om zich heen. Er bestaat weliswaar nog een CAO voor verpleegkundigen, maar voor hoe lang is de vraag. In ieder geval kunnen gespecialiseerde verpleegkundigen, zoals dialyseverpleegkundigen, tegenwoordig blij worden gemaakt met een bonus die kan oplopen tot 10 procent van het jaarsalaris als ze maar alsjeblieft niet weg willen lopen naar een uithuurbureau. Of gewoon voor zichzelf beginnen. En zich daarna voor het dubbele verhuren aan de oude werkgever.

Je voelt zo wel aan dat die 10 procent te weinig is. Wie op de korte baan denkt, en dat is tegenwoordig toch de teneur, en een beetje kan rekenen, weet zeker dat hij of zij er meer op vooruit gaat door weg te wandelen. In de huidige markt is een 'arbeidsmarkttoelage' van 10 procent gewoon onvoldoende.

In de Volkskrant zegt de beroepsvereniging V&VN dat ziekenhuizen jarenlang structureel te weinig gespecialiseerd verpleegkundigen opgeleid te hebben, uit angst dat ze overstappen naar andere instellingen. Ook dat is een gevolg van de vrije markt. Zonder concurrentie tussen ziekenhuizen zouden verpleegkundigen geen reden hebben direct na hun opleiding te verkassen.

Het is overigens zeer de vraag of ziekenhuizen in deze krapte een reden zien meer opleiding te gaan bieden. Duurder zal het zeker worden want het geld moet toch ergens vandaan komen.

Intussen mag het een levensgroot wonder heten dat kortgeleden uit onderzoek bleek dat de ziekenzorg in Nederland tot de beste van Europa behoort. Als dat zo blijft heeft dat bepaald niet aan het beleid gelegen.

sterren Gepubliceerd: maandag 02-11-2009 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier