Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bloeddrukdieet voorkomt nierstenen door meer urine

Door Merel Dercksen 

Een dieet dat is ontwikkeld tegen hoge bloeddruk, bleek ook nierstenen te kunnen voorkomen. Op basis van urineanalyse menen Amerikaanse onderzoekers nu een idee te hebben waar de werking in zit. Belangrijk is, dat mensen die op deze manier eten, veel meer plassen en dus minder geconcentreerde urine hebben. Ook lijkt het erop, dat er in zuivel of plantaardige producten stoffen zitten die niersteenvorming tegengaan, maar waarvan dat nog niet bekend is.

In de gezondheidszorg in de VS noemt men een dieet dat erop gericht is de bloeddruk te verlagen het DASH-dieet: Dietary Approaches to Stop Hypertension. Dit voedingspatroon bestaat onder andere uit een relatief grote inname van plantaardige producten en weinig gezoete dranken en rood vlees. Amerikaanse onderzoekers ontdekten eerder dat dit bloeddrukdieet ook het risico op nierstenen kan verlagen. In een vervolgstudie onderzochten zij het verband tussen het DASH-dieet en de 24-uurs uitscheiding van steenbevorderende bestanddelen met de urine.

In hun onderzoek betrokken ze 3426 deelnemers aan verschillende langlopende gezondheidsstudies, met en zonder nierstenen. Aan elke deelnemer kenden ze een DASH-dieetscore toe op basis van zeven componenten: een grote inname van fruit, groenten, noten en peulvruchten, zuivel en volkoren granen, en een lage inname van gezoete dranken en rood vlees en vleeswaren. De samenstelling van de urine van de deelnemers corrigeerden ze voor factoren als leeftijd en gewicht.

De 20 procent deelnemers met de hoogste dieetscore scheidden per 24 uur meer calcium, oxalaat en citraat uit dan de 20 procent met de laagste score. Maar omdat zij op een dag ook veel meer plasten, was de relatieve oververzadiging van calciumoxalaat en urinezuur bij hen lager. Dat verkleint het risico op neerslag in de vorm van stenen.

De onderzoekers vonden verder een verband tussen een hogere DASH-score en meer kalium, magnesium en fosfaat in de urine, en een hogere pH.

Ze denken dat het bloeddrukdieet steenvorming vermindert doordat mensen die op deze manier eten, in absolute hoeveelheden meer citraat uitscheiden. Citraat staat erom bekend de vorming van calciumoxalaatstenen te kunnen remmen. Ook de grotere hoeveelheid urine die eters van dit dieet blijkbaar produceren, kan eraan bijdragen dat ze minder snel nierstenen krijgen. Ten slotte vermoeden de onderzoekers dat er in zuivel of plantaardige producten nog steenvormingremmende stoffen zitten die nu nog niet bekend zijn.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 05-10-2010
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier