Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bitterstof uit grapefruit lijkt groei niercysten te remmen

Door Merel Dercksen 

De stof naringenine vertoont interactie met het eiwit polycystine-2, een stof die betrokken is bij het ontstaan van cystenieren. In een model van een nier van zoogdieren remt het cystegroei. De Britse wetenschappers die dit ontdekt hebben, zien mogelijkheden voor een toepassing in een medicijn tegen erfelijke cystenieren bij mensen.

Naringenine is een flavonoïde, een bittere stof die in natuurlijke vorm in grapefruit voorkomt. Het heeft een ontstekingsremmend effect en een groeiremmende werking in diermodellen van tumoren. Om de moleculaire werking ervan te achterhalen, behandelden Britse biomedici Dictyostelium, een eencellig organisme, met naringenine. Deze amoeben bleken minder te groeien in de aanwezigheid van naringenine.

Door willekeurige genetische mutanten van Dictyostelium te screenen, ontdekten de wetenschappers dat eencelligen die polycystine-2 misten, ongevoelig waren voor het effect van naringenine op de celgroei. Veranderingen in polycystine-2 kunnen leiden tot cystenieren. De volgende stap was het effect onderzoeken van naringenine op MDCK-cellen. Deze cellijn is oorspronkelijk afkomstig van een hond, en dient als model voor niercellen van zoogdieren. Ook in deze cellen remt naringenine de groei, en de groei van cysten. Toen de onderzoekers bij deze zoogdiercellen polycystine-2 uitschakelden, ontwikkelden die cellen een gedeeltelijke resistentie tegen naringenine: de remmende werking op cysten werd minder.

Er is een relatie tussen de bitterstof naringenine, polycystine-2 en cystegroei: naringenine lijkt een beschermend effect tegen cystegroei te hebben, waarbij polycystine-2 een bemiddelende rol speelt. De onderzoekers zien in de toekomst mogelijkheden om een medicijn tegen cystenieren te ontwikkelen, dat werkt op basis van naringenine.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 04-10-2013
Bron: British Journal of Pharmacology | Reacties (5)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie, Utrecht
  09-08-2016 00:26

  De aanbeveling om geen grapefruit te eten bij het gebruik van tolvaptan heeft ermee te maken dat dit medicijn in het lichaam afgebroken wordt door het enzym CYP3A. Grapefruitsap remt dit enzym, waardoor de verwerking van tolvaptan, en dus de blootstelling eraan, anders wordt op het moment dat het gelijktijdig gebruikt wordt met grapefruit.

 • Bart, Rotterdam
  08-08-2016 23:56

  Bij de tolvaptan studie wordt de patiŽnt gevraagd geen grapefruit te eten. Is dit om de effecten van tolvaptan beter, geÔsoleerder te kunnen meten?

 • Paul, Oegstgeest
  18-02-2015 11:31

  U publiceerde hierover in oktober 2013. Bent u inmiddels in staat om een update te geven over de ontwikkelingen?

 • redactie, Utrecht
  07-10-2013 09:00

  Nee, dit is niet meer dan een aanknopingspunt om naar (nieuwe) manieren van behandeling te zoeken. Het is nog volstrekt onduidelijk hoe en in welke dosering dit in mensen (dus anders dan in losse cellen in een laboratorium) dit kan werken.

  Bovendien kan grapefruit de werkzaamheid van andere medicijnen beÔnvloeden.

 • Peter, Oirschot
  07-10-2013 08:47

  Is het nu dan verstandig om veel grapefruits te eten? Of zelfs van die (vitamine)pilletjes te kopen met hoge concentraties naringenine?
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »


Bitterstof uit grapefruit lijkt groei niercysten te remmen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier