Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Biologisch je bloeddruk verlagen, zou het heus?

Door Brenda de Coninck 

‘Wéét je hoeveel ik weeg?!’ Ik loop onthutst de badkamer uit, richting de slaapkamer. Mijn man staat zich aan te kleden en kijkt mij aan. ‘Nee, hoeveel dan? reageert hij. ‘Vijf kilo teveel.’ Hij kijkt naar zijn buik en legt zijn linker hand erop. ‘Ja, bij mij mag er ook wel wat af.’ We kijken elkaar beteuterd aan. ‘Ik snap het niet’, mopper ik verder, ‘ik eet bijna niets.’ In mijn hoofd zie ik dunne zoutloze crackertjes en kleine stukjes vlees of vis op mijn bord liggen. Ik doe iets verkeerd, denk ik. Dat kan niet anders. Misschien eet ik wel te weinig. Of misschien moet ik... zucht.

Een paar dagen later lig ik ’s ochtends in bed op Facebook te kijken naar de berichten die voorbij komen, als ik een advertentie zie van een slanke dame die een dieetprogramma aanbeveelt. Eerder verveeld dan echt geïnteresseerd, bekijk ik een filmpje van 67 seconden over haar 1,2,3 stappenplan. Ze belooft van alles en nog wat, maar toch vind ik het op de een of andere manier interessant genoeg om verder te klikken. En gelukkig is het weekend, want deze dame is nogal breedsprakig. Op z’n Amerikaans wordt alles talloze keren herhaald, zodat de luisteraar goed gebrainwashed wordt. Na een half uur denk ik: ‘Get to the point!’ en alsof ze me hoort, wordt ze specifieker in haar uitleg.

‘Je lichaam is niet gebouwd om synthetische spullen te verwerken. Je cellen slaan het op in vet omdat ze er geen raad mee weten.’ En dat introduceert ze haar slogan: ‘If you can’t read it, don’t eat it.’ Kijk: daar kan ik wat mee. Zie je E-nummers, lange namen die je met goed fatsoen niet kunt uitspreken of allerlei gemodificeerde suikers op achterkanten van verpakkingen? Niet eten. Wat uiteindelijk neerkomt op puur biologisch eten, vijf keer per dag, toegespitst op je ‘type’. De marketingmachine loopt op volle toeren. Ik krijg levenslange toegang tot een database met recepten voor slechts ‘Nee, niet 115, niet 75, maar slechts 47 dollar!!!’ Wat neerkomt op 42 euro. De overige extra’s sla ik meteen over: boeken, trainingsprogramma’s en onnodige accessoires: ik blijf wel een nuchtere Hollander.

Isabel kijkt mij vrolijk vanaf het scherm aan. Het klinkt toch wel goed wat ze vertelt. Biologisch eten kan geen kwaad voor mijn lijf en haar slogan ‘Als je het niet kunt lezen, eet het dan niet’ klinkt gezond. Hmmm… zal ik het doen? Ik pak mijn creditcard en loop naar mijn desktop. Als ik het bedrag betaald heb, krijg ik meteen toegang tot een website met bijna 3000 recepten. Voor de eerste vier weken zijn zelfs de boodschappenlijstjes al gemaakt, die ik alleen maar hoef te printen. Daarnaast kan ik vragen stellen aan een vragenbank en meedoen aan een forum waarop mensen elkaar hun succesverhalen vertellen. Ach, het zit toch wel goed in elkaar.

Als mijn man mij bezig ziet, loopt hij naar het scherm, kijkt, en zegt: ‘Ik doe mee. Dit is voor mij ook goed.’ Mooi, denk ik. Dan gaan we het rigoureus aanpakken. Ik print de lijst met boodschappen uit en rijd naar de enige natuurvoedingswinkel in mijn stad om een kar vol gezonde producten in te slaan. Thuisgekomen puilt mijn koelkast uit met biologische notenpasta’s, veel groenten, eieren, bruine rijst, quinoa, witte tonijn, bonen, olijfolie, appelazijn, rauwmelkse kazen… Het biologische vlees laat ik opsturen door een bedrijf uit het midden van het land. De zalm die ik koop is gevangen in de oceaan. Daar zitten in ieder geval geen antibiotica in.

En dan gaan we van start. De eerste twee weken heb ik moeite met al het voedsel dat we moeten verorberen. Jeetje: moet ik nou alwéér eten? denk ik regelmatig. En ook die hoofdpijn… Op de vragenbank lees ik dat mijn lichaam aan het ontgiften is en dat je daar hoofdpijn van kunt krijgen. Doorzetten dus maar. En goed drinken.

Na twee weken zijn we beide 3 kilo afgevallen. Maar belangrijker: we voelen ons prima! We hebben er plezier in om elke ochtend weer wat onsjes te zien verdwijnen op de schaal en we eten héérlijke recepten. Dit gaan we permanent invoeren, is onze conclusie.

En een verrassende bijeffect: mijn bloeddruk daalt spectaculair. Ik merk het als ik mijn neus snuit en het zwart voor mijn ogen wordt. Mijn tensie blijkt 96/56 te zijn. Wow! Dat is laag! ‘Ik denk dat ik de Lisinopril maar eens ga afbouwen, zeg ik tegen mijn man. ‘Zou je dat nou wel doen? Moet je dat niet eerst overleggen met het ziekenhuis? zegt hij geschrokken. ‘Het is vrijdagavond lieverd, ik kan niemand bereiken. Bovendien: ik kan zelf ook nadenken. Ik heb een te lage bloeddruk en ik slik bloeddrukverlagende middelen. Dan is het toch logisch dat je de medicijnen verlaagt?’ ‘Stuur je maandag dan wel even een mailtje? vraagt hij bezorgd.

Maandag reageert de arts-onderzoeker snel. Ik mag het afbouwen naar mijn goeddunken en er zelfs mee stoppen als ik dat wil. Dat geeft een lekker gevoel: ik heb het in eigen hand. Uiteindelijk schroef ik de medicijnen terug naar slechts 5 mg. Niet te geloven! Ik ben zo blij :-)

Ik weet niet wat jij ervan vindt beste lezer: zelf vind het toch wel bijzonder, deze daling. Het kan volgens mij niet verklaard worden door gewichtsverlies alléén. Toen mijn BMI een aantal jaren geleden dezelfde was, slikte ik nog steeds 15 mg Lisinopril. En ook de bloeddruk van mijn man is nu lager dan ooit.

Biologisch eten als medicijn… zou het kunnen?

sterren Gepubliceerd: zondag 25-10-2015 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Bert, Swalmen
  26-10-2015 19:21

  Beste,
  wat is de internet link naar deze recepten ED
  Mvg. Bert.

 • Gitta Van Gestel, BRUGGE BelgiŽ
  26-10-2015 11:26

  Allemaal goed en wel maar niet geschikt voor dialysepatiŽnten ...

 • Margot
  25-10-2015 17:48

  Lieve Brenda, weet je nog wat ik vorig jaar tegen jou zei toen we het over mijn dieetbeperkingen hadden? zoutloos, cholesterolarm, energieverrijkt, vezelverrijkt.... ga er maar aan staan!
  maar.... sinds ik alles vers maak en geen chemische rotzooi meer naar binnen werk, smaakt het eten mij beter dan ooit, het is zelfs lekkerder dan ooit!!
  en mijn bloeddruk? ook al jaren erg laag! Ik hoor Ron het nog zeggen: misschien moet je af en toe maar een kopje bouillon drinken. Maar dat zul je wel niet meer lusten ;-)
  Nee, Ron DAT lust ik niet meer, ik neem wel een laurierdropje als ik mij wat slapjes voel, okť?!
  Ga lekker kokkerellen Brenda! En GENIET van dat overheerlijke biologische eten, al die pure smaken!
  Liefs en een dikke knuffel, Margot
Een COVID-19 patiŽnt belangrijker dan iemand met kanker?

Ze oogt sterk, is intelligent en strijdbaar. Als ik haar vraag of ze bij de NVN vrijwilliger wil worden bij de werkgroep ADPKD, zegt ze tot mijn grote blijdschap 'ja'. Met haar aanwezigheid worden we versterkt door een collega die weet waar ze het over heeft, zich aantoonbaar heeft ingelezen in het ziektebeeld en communicatief sterk is. Als voormalig persvoorlichter en communicatieadviseur bij verschillende bedrijven kan ze haar vrouwtje staan. 'Maar nu zit ik in de WIA. Ik kan helaas niet veel meer met 10% nierfunctie' vertelt ze als de coördinator van de werkgroep en ik haar online ontmoeten.

Lees meer »

Schiet mij maar lek »

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren.

Lees meer »

Het kan altijd erger »

'Wat gaan we doen?' De ochtendzon gluurt langs de zijkant van de gordijnen en verlicht de slaapkamer een beetje. Mijn man zucht. 'Tja' begint hij: 'anderhalve meter afstand houden lukt niet in de auto. Dat betekent dat ik moet stoppen met de traumabegeleidingen.' Ik draai mijn hoofd terug en staar naar de vensterbank. 'Dat heeft nogal wat consequenties' zeg ik somber. Hij knikt. 'Ik krijg nu al afmeldingen en verzoeken om begeleidingen tijdelijk te stoppen.' Ik zucht.

Lees meer »


Biologisch je bloeddruk verlagen, zou het heus?

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier