Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bewegen verbetert conditie nierpatiŽnten

Door Gerard Kok 

Lichaamsbeweging is goed, ook als je nierproblemen hebt. Tot deze conclusie komen onderzoekers van het Karolinska Instituut, een medische universiteit in Stockholm.

Patiënten met nierinsufficiëntie verliezen doorgaans een groot stuk van hun conditie als gevolg van bloedarmoede en spierzwakte, die bovendien vermoeidheid veroorzaken waardoor de patiënten nog minder gaan bewegen waardoor hun conditie nog verder achteruit gaat; een zichzelf versterkend proces.

De Zweedse artsen bekeken 45 kleinere onderzoeken onder 1863 patiënten met nierfalen of met een getransplanteerde nier. De patiënten werden tussen de twee maanden tot anderhalf jaar gevolgd, en kregen in die tijd een aantal sportlessen van tussen de 20 minuten en 2 uur per les. De lessen varieerden van aerobics tot krachttraining. Na afloop van de onderzoeken bleken de sportende patiënten het lichamelijk beter te maken dan de patiënten uit de controlegroep, die niet hadden gesport. De resultaten waren het best bij 4 tot 6 maanden 3 keer per week 30 tot 90 minuten sporten onder begeleiding, waarbij intensieve aerobics en krachttraining werden afgewisseld.

Afgaand op deze resultaten pleiten de onderzoekers voor het opnemen van lichaamsbeweging in de behandeling van nierpatiënten, ook bij patiënten in een vergevorderd stadium van nierfalen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 13-10-2011
Bron: The Cochrane Library | Nog geen reacties
Jef Schaap overleden

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud. 

Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen. Hij vertelde daarover eerder aan NierNieuws: 'toen realiseerde ik me, dat dit niet vrijblijvend kon zijn. Een hulpprogramma vraagt om werk op lange termijn en niet om een kortstondige oplossing onder het motto wat niet lukt is jammer. Eind 2000 hebben we met een paar mensen de stichting opgericht, om het werk en de verantwoordelijkheid te delen.'

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »

Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier