Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Bevolkingstoename is reden groei donorregistratie, donorcampagnes halen niets uit'

Door Jeroen van Setten 

Minister Edith Schippers (VWS)

Minister Schippers geeft toe dat er inmiddels maar liefst 20 miljoen euro is uitgegeven aan donorcampagnes. Dat blijkt uit haar antwoord op kamervragen daarover van Khadija Arib (PvdA). In de zes jaar waarin het geld werd uitgegeven kwamen er 300.000 JA-geregistreerden bij, maar dat aantal is vrijwel geheel te verklaren uit de bevolkingsgroei. Het percentage JA-geregistreerden steeg in die tijd nauwelijks.

'Dat geld had natuurlijk veel beter besteed kunnen worden', stelt Menno Loos, die met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) de getallen boven water wist te krijgen. Vooral de doorlopend positieve manier van communiceren vanuit de overheid, alsof de campagnes enorm succesvol zijn, zit hem dwars.

Daling wachtlijst zorgelijk
Ook de ogenschijnlijke daling van de actieve wachtlijst voor een donororgaan met 48 patiënten tot minder dan 1000 patiënten vindt Loos een onterechte claim. De reden voor daling is volgens hem zelfs zorgelijk. Het wordt namelijk vooral veroorzaakt door het overlijden van 58 patiënten en het afvoeren van 30 patiënten van de wachtlijst omdat ze te zwak zijn geworden voor orgaantransplantatie. Dat blijkt uit cijfers van Eurotransplant.

Andere landen
Andere Europese landen, zoals Schotland en Frankrijk, zijn overgegaan of gaan binnenkort over op een donorregistratiesysteem waarbij iedereen na overlijden orgaandonor is, tenzij men actief aangeeft dat, om welke reden dan ook, niet te willen. Zowel de regering van Schotland als het Franse parlement hebben hiervoor een meerderheid in het parlement.

Volgens Loos' 2MH moet Nederland ook voor die oplossing kiezen nu duidelijk blijkt dat de enorme bedragen die worden uitgegeven geen enkel resultaat hebben gehad.

sterren Gepubliceerd: donderdag 11-06-2015 | Nog geen reacties
Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

De afgelopen jaren is er een langzame toename te zien van mensen die hun keuze hebben laten registreren: van 5,8 miljoen in 2014 tot 6,9 miljoen begin dit jaar. Verhoudingsgewijs is er een lichte verschuiving te zien tussen mensen die wel of geen toestemming geven voor donatie: relatief meer mensen hebben in de genoemde periode laten vastleggen dat ze géén donor willen zijn, dan dat ze dat wel willen. In absolute zin zijn beide groepen gegroeid: begin 2020 waren er 130 duizend meer toestemmingen geregistreerd dan begin 2019. Dat de groep die vastlegt geen donor te willen zijn duidelijk groeit is waarschijnlijk het gevolg van het jarenlange debat over de nieuwe donorwet, en het ingaan van deze wet dit jaar. Mensen die geen donor willen zijn, zijn zich hierdoor meer bewust geworden van dat het ook belangrijk is om dat vast te leggen.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »

Implementatie nieuwe donorwet uitgesteld om corona »

De nieuwe donorwet zal, zoals gepland, vanaf 1 juli dit jaar van kracht zijn. Maar het aanschrijven van mensen die nog niets hebben laten vastleggen, wordt met twee maanden uitgesteld. De reden hiervoor is de drukte als gevolg van de covid-19-epidemie (coronacrisis). Dat schrijft Martin van Rijn, minister voor Medische Zorg, in een brief aan de Tweede Kamer. Van Rijn schrijft: 'De crisis betekent met name dat er minder ruimte beschikbaar is om dit onderwerp onder de aandacht te brengen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier