Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Bevolkingstoename is reden groei donorregistratie, donorcampagnes halen niets uit'

Door Jeroen van Setten 

Minister Edith Schippers (VWS)

Minister Schippers geeft toe dat er inmiddels maar liefst 20 miljoen euro is uitgegeven aan donorcampagnes. Dat blijkt uit haar antwoord op kamervragen daarover van Khadija Arib (PvdA). In de zes jaar waarin het geld werd uitgegeven kwamen er 300.000 JA-geregistreerden bij, maar dat aantal is vrijwel geheel te verklaren uit de bevolkingsgroei. Het percentage JA-geregistreerden steeg in die tijd nauwelijks.

'Dat geld had natuurlijk veel beter besteed kunnen worden', stelt Menno Loos, die met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) de getallen boven water wist te krijgen. Vooral de doorlopend positieve manier van communiceren vanuit de overheid, alsof de campagnes enorm succesvol zijn, zit hem dwars.

Daling wachtlijst zorgelijk
Ook de ogenschijnlijke daling van de actieve wachtlijst voor een donororgaan met 48 patiënten tot minder dan 1000 patiënten vindt Loos een onterechte claim. De reden voor daling is volgens hem zelfs zorgelijk. Het wordt namelijk vooral veroorzaakt door het overlijden van 58 patiënten en het afvoeren van 30 patiënten van de wachtlijst omdat ze te zwak zijn geworden voor orgaantransplantatie. Dat blijkt uit cijfers van Eurotransplant.

Andere landen
Andere Europese landen, zoals Schotland en Frankrijk, zijn overgegaan of gaan binnenkort over op een donorregistratiesysteem waarbij iedereen na overlijden orgaandonor is, tenzij men actief aangeeft dat, om welke reden dan ook, niet te willen. Zowel de regering van Schotland als het Franse parlement hebben hiervoor een meerderheid in het parlement.

Volgens Loos' 2MH moet Nederland ook voor die oplossing kiezen nu duidelijk blijkt dat de enorme bedragen die worden uitgegeven geen enkel resultaat hebben gehad.

sterren Gepubliceerd: donderdag 11-06-2015 | Nog geen reacties
Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier