Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Bevolkingstoename is reden groei donorregistratie, donorcampagnes halen niets uit'

Door Jeroen van Setten 

Minister Edith Schippers (VWS)

Minister Schippers geeft toe dat er inmiddels maar liefst 20 miljoen euro is uitgegeven aan donorcampagnes. Dat blijkt uit haar antwoord op kamervragen daarover van Khadija Arib (PvdA). In de zes jaar waarin het geld werd uitgegeven kwamen er 300.000 JA-geregistreerden bij, maar dat aantal is vrijwel geheel te verklaren uit de bevolkingsgroei. Het percentage JA-geregistreerden steeg in die tijd nauwelijks.

'Dat geld had natuurlijk veel beter besteed kunnen worden', stelt Menno Loos, die met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) de getallen boven water wist te krijgen. Vooral de doorlopend positieve manier van communiceren vanuit de overheid, alsof de campagnes enorm succesvol zijn, zit hem dwars.

Daling wachtlijst zorgelijk
Ook de ogenschijnlijke daling van de actieve wachtlijst voor een donororgaan met 48 patiënten tot minder dan 1000 patiënten vindt Loos een onterechte claim. De reden voor daling is volgens hem zelfs zorgelijk. Het wordt namelijk vooral veroorzaakt door het overlijden van 58 patiënten en het afvoeren van 30 patiënten van de wachtlijst omdat ze te zwak zijn geworden voor orgaantransplantatie. Dat blijkt uit cijfers van Eurotransplant.

Andere landen
Andere Europese landen, zoals Schotland en Frankrijk, zijn overgegaan of gaan binnenkort over op een donorregistratiesysteem waarbij iedereen na overlijden orgaandonor is, tenzij men actief aangeeft dat, om welke reden dan ook, niet te willen. Zowel de regering van Schotland als het Franse parlement hebben hiervoor een meerderheid in het parlement.

Volgens Loos' 2MH moet Nederland ook voor die oplossing kiezen nu duidelijk blijkt dat de enorme bedragen die worden uitgegeven geen enkel resultaat hebben gehad.

sterren Gepubliceerd: donderdag 11-06-2015 | Nog geen reacties
Risico op hoge bloeddruk stijgt na nierdonatie

Donoren van een nier lopen een hoger risico hypertensie te ontwikkelen dan vergelijkbare, gezonde niet-donoren. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd aan de Johns Hopkins universiteit (Baltimore, VS, iets ten noordoosten van Washington DC).

De onderzoekers bekeken de gegevens van 1295 levende donoren, gemiddeld 6 jaar na hun nierdonatie, en zetten die af tegen de gegevens van 8233 gezonde niet-donoren. Uit deze gegevens bleek dat donoren over het geheel genomen 19% meer kans liepen hypertensie (hoge bloeddruk) te krijgen. Voor zwarte donoren was dit getal zelfs 27%. Daarnaast ging de eGFR (filtratiesnelheid, maat voor de nierfunctie) van donoren niet meer omhoog nadat was vastgesteld dat ze hypertensie hadden ontwikkeld.

Normaal gaat de GFR van een donor onmiddellijk na de donatie omlaag (want er is minder nierweefsel om de nierfunctie te vervullen), om daarna langzaam maar zeker weer te stijgen; hoewel ik ook bronnen kan vinden die claimen dat de eGFR van donoren langzaam daalt als gevolg van het normale verouderingsproces (na de initiële daling na de donatie). Maar volgens deze onderzoekers hoort de eGFR van donoren langzaam maar gestaag weer te stijgen, en vlakte deze stijging af bij donoren die hoge bloeddruk kregen.

Lees meer »

Engelse opt-out donorwet stap dichterbij »

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden. Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer).

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier