Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Bevolkingstoename is reden groei donorregistratie, donorcampagnes halen niets uit'

Door Jeroen van Setten 

Minister Edith Schippers (VWS)

Minister Schippers geeft toe dat er inmiddels maar liefst 20 miljoen euro is uitgegeven aan donorcampagnes. Dat blijkt uit haar antwoord op kamervragen daarover van Khadija Arib (PvdA). In de zes jaar waarin het geld werd uitgegeven kwamen er 300.000 JA-geregistreerden bij, maar dat aantal is vrijwel geheel te verklaren uit de bevolkingsgroei. Het percentage JA-geregistreerden steeg in die tijd nauwelijks.

'Dat geld had natuurlijk veel beter besteed kunnen worden', stelt Menno Loos, die met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) de getallen boven water wist te krijgen. Vooral de doorlopend positieve manier van communiceren vanuit de overheid, alsof de campagnes enorm succesvol zijn, zit hem dwars.

Daling wachtlijst zorgelijk
Ook de ogenschijnlijke daling van de actieve wachtlijst voor een donororgaan met 48 patiënten tot minder dan 1000 patiënten vindt Loos een onterechte claim. De reden voor daling is volgens hem zelfs zorgelijk. Het wordt namelijk vooral veroorzaakt door het overlijden van 58 patiënten en het afvoeren van 30 patiënten van de wachtlijst omdat ze te zwak zijn geworden voor orgaantransplantatie. Dat blijkt uit cijfers van Eurotransplant.

Andere landen
Andere Europese landen, zoals Schotland en Frankrijk, zijn overgegaan of gaan binnenkort over op een donorregistratiesysteem waarbij iedereen na overlijden orgaandonor is, tenzij men actief aangeeft dat, om welke reden dan ook, niet te willen. Zowel de regering van Schotland als het Franse parlement hebben hiervoor een meerderheid in het parlement.

Volgens Loos' 2MH moet Nederland ook voor die oplossing kiezen nu duidelijk blijkt dat de enorme bedragen die worden uitgegeven geen enkel resultaat hebben gehad.

sterren Gepubliceerd: donderdag 11-06-2015 | Nog geen reacties
Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+.

Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie. In Nederland koos de eerste patiënt er in 2012 voor om zijn organen ter beschikking te stellen na euthanasie. Vanwege eventuele ethische en juridische obstakels werd in de jaren daarna terughoudendheid in acht genomen. In 2015 leidde de wens van een man uit Nijmegen de na euthanasie zijn nieren wilde afstaan, en de reactie van ziekenhuizen daarop, nog tot veel commotie. Daarom stelden het Maastricht UMC+ en het Erasmus MC in dat jaar een gezamenlijke handreiking op voor de procedure. Twee jaar later werd een landelijke richtlijn aangeboden aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Inmiddels hebben bijna zestig mensen gekozen voor orgaandonatie na euthanasie.

Lees meer »

Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren »

In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.

Lees meer »

Risico op hoge bloeddruk stijgt na nierdonatie »

Donoren van een nier lopen een hoger risico hypertensie te ontwikkelen dan vergelijkbare, gezonde niet-donoren. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd aan de Johns Hopkins universiteit (Baltimore, VS, iets ten noordoosten van Washington DC). De onderzoekers bekeken de gegevens van 1295 levende donoren, gemiddeld 6 jaar na hun nierdonatie, en zetten die af tegen de gegevens van 8233 gezonde niet-donoren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier