Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Beursgong op World Kidney Day door NVN

Door Redactie NierNieuws 

Op donderdag 13 maart zal NierNieuws columniste Brenda de Coninck namens de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) op Beursplein 5 op de gong slaan. Daarmee start ze de handel in aandelen en tegelijkertijd World Kidney Day 2014. Mirjam de Graaff, zus van de overleden oprichter van omroep BNN, Bart de Graaff, neemt dan het eerste exemplaar van het wachtkamermagazine ReiNIER, in ontvangst uit handen van NVN directeur Hans Bart.

Het gratis wachtkamermagazine ReiNIER over leven met (beginnende) nierschade, zal die dag meteen al worden verspreid op diverse plaatsen in het land. Later moet het zijn weg vinden naar de wachtkamers. Er is volop informatie in te vinden over wat leven met een nierziekte betekent. Met tips en praktische informatie op het gebied van bijvoorbeeld werk, voeding, onderzoek, vermoeidheid en eigen inbreng. En met veel ervaringsverhalen, onder andere van Mirjam de Graaff.

Dit jaar is er tijdens WKD extra aandacht voor mensen die op latere leeftijd nierproblemen krijgen. Onder ouderen komen diabetes en hoge bloeddruk steeds vaker voor; aandoeningen die schadelijk kunnen zijn voor de nieren. Steeds meer mensen krijgen daardoor te maken met nierziekte. In eerste instantie vaak ongemerkt. Alert zijn op de achteruitgang van de nierfunctie en weten hoe je goed voor je nieren zorgt, is daarom, zeker op latere leeftijd, heel belangrijk.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 04-03-2014 | Nog geen reacties
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Inspirerende dag over therapietrouw »

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier