Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Beter eten in het Radboudumc: nu ook voor nierpatiŽnten

Door Merel Dercksen 

Het Radboudumc is afdeling voor afdeling bezig over te stappen op een nieuw voedingsconcept. In plaats van drie keer per dag een grotere maaltijd, krijgen patiënten meerdere keren kleine gerechten. Door de gerechten af te stemmen op de aandoening van de patiënt, en veel aandacht te besteden aan de presentatie, hopen cateraar en ziekenhuis dat patiënten met meer plezier gaan eten. En dan ook meteen meer en beter.

Ondervoeding is een veelvoorkomend verschijnsel bij (ziekenhuis)patiënten. Mensen die ziek zijn zouden goed moet eten, maar vaak is het tegendeel het geval. Ze hebben geen trek, het smaakt ze niet. Eten in een ziekenhuis is dan ook nog eens anders dan je gewend bent, te gaar, te flauw, of het komt op het verkeerde moment. Gevolg: het eten wordt weggegooid en de patiënt krijgt onvoldoende voedingsstoffen binnen.

Jongeren met kanker in het Radboudumc vonden dit echt een probleem. Daarom hebben diëtisten van het ziekenhuis samen met de jongeren, een fooddesigner en een cateraar gerechtjes bedacht die ze wél lekker vinden. Na zes weken proberen bleek dat de jongeren een grotere eetlust hadden en minder misselijk waren. Reden voor het Radboudumc om het concept ook op een aantal andere afdelingen te willen uitproberen. En dat beviel zo goed, dat vanaf najaar 2015 het hele ziekenhuis aan het overstappen is.

Het concept is in handen van FoodforCare, onderdeel van Maison van den Boer. Wij spraken met Lourens Pouwer, die het hele idee in een bedrijfsmatig uit te voeren concept giet en grootse plannen heeft. 'Nog los van de smaak, als er zes keer per dag iemand bij je langs komt met mooie, kleine gerechtjes, die je vertelt waar je uit kunt kiezen, dan krijg je toch vanzelf meer zin in eten?' Maar de smaak wordt niet vergeten 'Traditioneel ziekenhuiseten voldoet wel aan het dieet dat een patiënt moet volgen, maar dat betekent vaak dat er alleen dingen worden weggelaten. Wij kijken juist naar hoe je ondanks bepaalde beperkingen, het eten toch lekker kunt maken.' Dat lekker, dat is dan wel afgestemd op de patiënt. 'Oncologiepatiënten zijn vaak misselijk van de chemokuren. Voor hen is het belangrijk dat de geur niet te heftig is. Voor nier- en hartpatiënten is het juist belangrijk dat het eten wel lekker ruikt, om samen met de gebruikte kruiden het ontbreken van zout te compenseren.'

FoodforCare biedt een cyclus van twee weken, waarin patiënten zes keer per dag kunnen kiezen uit drie gerechtjes. Het Radboudumc is het eerste ziekenhuis dat zijn catering op deze manier laat verzorgen, maar Pouwer wil graag uitbreiden. En dan niet alleen naar andere ziekenhuizen, maar ook naar bijvoorbeeld de (terminale) thuiszorg.

Als je als nieuwkomer op de markt wilt doorbreken, is het natuurlijk handig als je je verwachtingen kunt onderbouwen. Daarom vindt er in het Radboudumc ook onderzoek plaats, waarvan de eerste resultaten begin april verwacht worden. Pouwer: 'Het is natuurlijk de vraag of je tijdens een opname die maar een paar dagen duurt, de voedingstoestand van een patiënt kunt verbeteren. Maar het zou al heel wat zijn als aan te tonen is dat die met ons concept in elk geval niet achteruitgaat, omdat de patiënt voldoende eiwitten en calorieën binnen krijgt.' Bij patiënten die langer volgens dit concept gevoed worden hoopt hij wel op duidelijke verschillen met reguliere voeding. En wie weet, heeft het betere eten dan ook tot gevolg dat patiënten sneller herstellen.

Nierpatiënten behoren tot de laatsten die overstappen op het nieuwe concept. De verpleegafdeling nierziekten staat gepland voor halverwege januari, de dialyseafdeling volgt een maand later.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 12-01-2016 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • bmw, amsterdam
    14-11-2017 17:21

    zou ook mooi zijn voor bejaarden en zorgcentra

    (onder)voeding is daar ook een groot probleem

    blij met dit initiatief!
Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden.

De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding. Minder zout eten is bijvoorbeeld voor alle nierpatiënten belangrijk. Als de nieren bijna niet meer werken (nierfalen) of er zijn ernstige hartproblemen krijgt de nierpatiënt vochtbeperking als advies. Voor volwassenen en kinderen met een andere chronische nierschade is voldoende drinken juist belangrijk, net als voor gezonde mensen. Dan gaat het uitplassen van afvalstoffen beter.

Zoals hierboven beschreven heeft eten en drinken veel invloed op een chronische nierziekte. Wat kunnen de gevolgen zijn bij kinderen tussen 0-2 jaar met nierproblemen:

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »


Beter eten in het Radboudumc: nu ook voor nierpatiŽnten

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier