Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Betalen voor donoren maakt zorg goedkoper'

Door Jeroen van Setten 

Als levende donoren betaald zouden krijgen voor hun orgaan, zou dat de wachtlijst verkorten en uiteindelijk zorgen voor minder doden. En dat ook nog voor minder geld. Dat denkt althans de Schot Tim Worstall, vooraanstaand lid van een bekende libertarische denktank, het Adam Smith Institute.

Iran is het enige land waar het legaal is om donoren te betalen voor organen. 'En het is ook zo ongeveer het enige land zonder een lange wachtlijst voor nieren voor transplantatie', zegt Worstall. Hij rekent voor dat bij een gemiddelde transplantatieduur van 10 jaar de getransplanteerde patiŽnt zoveel goedkoper is voor de gemeenschap dat er gemakkelijk een fors bedrag voor een nier betaald zou kunnen worden.

Tim Stratham van de National Kidney Federation vindt het idee op zich prima, als het tenminste goed geregeld zou worden door de overheid. Maar vooral medici zijn bang dat er mensen zullen gaan doneren die daar eigenlijk helemaal niet geschikt voor zijn. 'Mensen die geld nodig hebben zullen sneller geneigd zijn om zich bloot te stellen aan onverantwoorde risico's.'

De wet in Schotland verbiedt handel in organen en er zijn geen plannen om dat te veranderen. En volgens de bloedtransfusiedienst is de enige manier om ervoor te zorgen dat de donaties schoon zijn, een beroep doen op vrijwilligers. 'De Wereldgezondheidsorganisatie geeft zelfs aan dat dat de hoeksteen is van de veiligheid van bloed.'

sterren Gepubliceerd: maandag 19-07-2010
Bron: Deadline Press Agency | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Heleen van Nierop, Monster
    23-07-2010 13:09

    elke vorm van orgaanhandel is uit den boze. de markt kent geen moraal. de geldelijke vergoeding weegt niet op tegen de risico's voor de donor. in beschaafde landen is orgaanhandel illegaal. en dat moet zo blijven.
    h.v.nierop
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier