Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bestsellers: goedkoop maar met te veel fosfaat

Door Merel Dercksen 

Wie als nierpatiënt zijn boodschappen in de supermarkt doet en net als anderen simpelweg die producten koopt die op grijphoogte liggen, is goedkoper uit maar krijgt ook zoveel fosfaat binnen dat een voorgeschreven fosfaatbeperking niet haalbaar is. Dat blijkt uit onderzoek in Amerikaanse supermarkten.

Mensen met een slechte nierfunctie, vooral dialysepatiënten, moeten oppassen met fosfaat. De fosfaatspiegel in hun bloed wordt snel te hoog. Daar bestaan fosfaatbinders tegen, maar het dieet van nierpatiënten bestaat ook uit een fosfaatbeperking. Vooral toegevoegd fosfaat, bijvoorbeeld als conserveermiddel, is gevaarlijk, in de zin dat de fosfaatspiegel hier flink van kan stijgen.

Het is bekend dat veel bewerkte voedingsmiddelen fosfaat bevatten. En het is menselijk om die producten te kopen die voor het grijpen liggen: de meeste mensen nemen niet te moeite voor hun dagelijkse boodschappen etiketten te lezen en op zoek te gaan naar het gezondste alternatief. Onderzoekers uit Cleveland, in Ohio, hebben onderzocht hoe het zit met de hoeveelheid fosfaat in de meest verkochte supermarktproducten: of daar meer of minder toegevoegd fosfaat in zit dan in vergelijkbare, maar minder goed lopende producten.

Ze plozen daarvoor de etiketten van 2.394 best verkochte producten in supermarkten in hun staat uit. Per productcategorie koppelden ze de top 5 van best verkochte producten waaraan fosfaat is toegevoegd, aan vergelijkbare producten zonder toegevoegd fosfaat. Ook stelden ze vier dagmenu's samen, met producten met en zonder extra fosfaat. Daarna berekenden ze voor elk menu zowel de dagelijks binnen te krijgen hoeveelheid fosfaat, als de prijs.

De onderzoekers vonden in 44% van de onderzochte producten fosfaattoevoegingen. Per productcategorie lopen die percentages sterk uiteen: zo bevat 72% van de diepvriesmaaltijden fosfaat, maar ook aan 51% van de Amerikaanse yoghurts is fosfaat toegevoegd. De maaltijden die bereid waren met producten met toegevoegd fosfaat bevatten gemiddeld 736 mg meer fosfaat dan de vergelijkbare maaltijden zonder toevoegingen. De maximaal aanbevolen hoeveelheid voor een dialysepatiënt is ca. 1.000 mg fosfaat per dag.

Behalve dat de onderzoekers constateren dat fosfaattoevoegingen zeer veel voorkomen in de meest verkochte supermarktproducten, merkten ze ook nog dat deze producten gemiddeld goedkoper zijn. Bij een gemiddeld voedingspatroon scheelt dat zo'n 2 dollar per dag. Dat maakt de kans dat nierpatiënten juist deze producten kopen nog groter, waarmee ze ongemerkt hun fosfaatinname sterk verhogen.

Ook uit dit onderzoek blijkt weer dat het van het grootste belang is te benadrukken dat je als nierpatiënt met een fosfaatbeperking de etiketten goed moet lezen. Wie dat niet goed genoeg beseft, kan zich niet aan de voorgeschreven beperking houden. Het omschakelen naar een voedingspatroon op basis van producten zonder toegevoegd fosfaat, bewerkt of niet, kost tijd en energie, tot het is ingesleten. Maar die investering is nodig, blijkt ook nu weer. 'Vanzelf' lukt het niet, met het huidige westerse voedselaanbod.

sterren Gepubliceerd: woensdag 19-06-2013
Bron: Journal of Renal Nutrition | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Jos Sparreboom, ÷verum-Zweden
  24-06-2013 09:47

  Waarom is het voor fabrikanten nog steeds goedkoop om verkeerde spullen in hun producten te verwerken? Moet er geen prijskaartje aan hangen?

 • Hans Brandts, Arnhem
  24-06-2013 09:35

  In de calcium- en fosfaatrichtlijn van de DNN (dietisten nierziekten nederland) staat welke E nummers fosfaat bevatten.
  zie: De richtlijn chronische nierinsufficiŽntie

 • Hans Tenniglo, Zaanstad
  20-06-2013 13:20

  Eťn van de problemen is dat er bijna geen etiketten zijn waarop het fosfaatgehalte van voeding staat vermeld.
Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden.

De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding. Minder zout eten is bijvoorbeeld voor alle nierpatiënten belangrijk. Als de nieren bijna niet meer werken (nierfalen) of er zijn ernstige hartproblemen krijgt de nierpatiënt vochtbeperking als advies. Voor volwassenen en kinderen met een andere chronische nierschade is voldoende drinken juist belangrijk, net als voor gezonde mensen. Dan gaat het uitplassen van afvalstoffen beter.

Zoals hierboven beschreven heeft eten en drinken veel invloed op een chronische nierziekte. Wat kunnen de gevolgen zijn bij kinderen tussen 0-2 jaar met nierproblemen:

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »


Bestsellers: goedkoop maar met te veel fosfaat

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier