Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bestraling nierkanker compliceert later zwangerschap

Door Merel Dercksen 

Vrouwen die als kind een bestraling hebben ondergaan omdat ze een vorm van nierkanker hadden, lopen later, als ze zwanger worden, een groter risico op complicaties. En hoe hoger de stralingsdosis was, hoe groter het risico.

Artsen van het St. Jude Children's Research Hospital in Memphis onderzochten de zwangerschappen van vrouwen die als kind een eenzijdige Wilmstumor hadden overleefd. Dat is een vorm van nierkanker die vrijwel alleen bij kinderen voorkomt. In hun onderzoek namen ze ook partners mee van mannen die de tumor hadden gehad. Alle moeders lieten ze ook een vragenlijst invullen. In totaal namen 700 moeders aan het volledige onderzoek deel.

Een hogere dosis bestraling als kind vertoonde bij de vrouwen een verband met een verhoogd risico op meerdere complicaties tijdens de zwangerschap. Bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, vroeggeboorte en een te laag geboortegewicht van het kind. Het risico op aangeboren afwijkingen lijkt niet groter door een hogere dosis straling die de moeder als kind toegediend had gekregen. Bij vrouwen die zelf niet bestraald waren vanwege een Wilmstumor, maar bij wie de partner dat wel was, constateerden de onderzoekers niet meer complicaties.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 21-05-2010
Bron: Journal of Clinical Oncology | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier