Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bestaand medicijn met minder bijwerkingen helpt mogelijk ook tegen overmatig plassen

Door Gerard Kok 

Lithium is het vaakst gebruikte medicijn bij patiënten met bipolaire stoornis (stemmingswisselingen). Eén van de bijwerkingen daarvan is dat patiënten veel moeten plassen. Als patiënten echt veel te veel moeten plassen, moet medisch worden ingegrepen, want dan ligt diabetes insipidus op de loer. Daartoe krijgen de patiënten, paradoxaal genoeg, plaspillen, die ook weer hun bijwerkingen hebben. Uit Nijmeegs onderzoek blijkt echter dat er wellicht een beter alternatief is.

Diabetes insipidus wordt gekenmerkt door veel plassen en veel drinken. Hoewel de naam anders doet vermoeden heeft het weinig te maken met suikerziekte (diabetes mellitus). Ter behandeling krijgen patiënten vaak thiazide en amiloride, wat op het eerste gezicht een vreemde keus is, want beide zijn plaspillen en diabetes insipiduspatiënten plassen al veel. Toch blijkt het te werken, hoewel nog niet volledig bekend is hoe. Er zijn echter bijwerkingen zoals hyponatriëmie (te weinig natrium in het bloed), en hyperkaliëmie (te veel kalium), die potentieel levensbedreigend kunnen zijn.

Het Nijmeegse onderzoek, uitgevoerd aan de Radboud universiteit, begon met het bekijken van de werking van thiazide in muizen met diabetes insipidus. De werking van thiazide wordt doorgaans begrepen doordat het de natriumchloride symporter (een membraan in de nieren) remt, maar die hadden deze muizen niet. Toch bleek de thiazide wel te werken, waarschijnlijk doordat thiazide de aanmaak van koolzuuranhydrase (een enzym) tegenging.

Acetazolamide is een typische koolzuuranhydraseremmer; de volgende stap was dus om te kijken of dit medicijn hetzelfde effect op de muizen had als thiazide. Dat bleek het geval, bovendien bleven de bijwerkingen van thiazide achterwege. Acetazolamide is een bestaand medicijn, dat in Nederland goedgekeurd is voor de behandeling van een verhoogde oogdruk en bepaalde vormen van oedeem.

Acetazolamide zou dus wellicht ook kunnen worden ingezet als medicijn tegen diabetes insipidus. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat koolzuuranhydrasen mogelijk een rol spelen bij de ontwikkeling van diabetes insipidus.

sterren Gepubliceerd: donderdag 26-11-2015
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


Bestaand medicijn met minder bijwerkingen helpt mogelijk ook tegen overmatig plassen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier