Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Beslissing ander donatiesysteem kan nog even duren

Door Jeroen van Setten en Brenda de Coninck 

Pia Dijkstra (D66)

Tegen de verwachting in komt er dit jaar geen plenaire vergadering en stemming in de Tweede Kamer over een wijziging van de wet op de orgaandonatie. Pia Dijkstra (D66) zei dit gisterenmiddag in Amsterdam waar ze het eerste exemplaar van een boek over een anonieme nierdonatie in ontvangst nam. 

Het Tweede Kamerlid kreeg officieel het eerste exemplaar van het boek Delen en Omzien van de directeur van de nierpatiëntenvereniging NVN, Hans Bart overhandigd. Dat gebeurde in in het gebouw van De Nieuwe Liefde in Amsterdam in het bijzijn van een groot aantal genodigden. 

Bij die gelegenheid sprak Dijkstra zich ook uit over een mogelijke wijziging van het orgaandonatiesysteem in Nederland. Op dit moment moeten mensen zichzelf registreren als potentiële donor na hun dood. De meesten doen dat niet. D66 is voorstander van een systeem waarbij mensen in principe donor zijn, tenzij ze aangeven dat niet te willen zijn.

Maar de partij wil niet dat iedereen zonder meer donor wordt. Pas na twee herinneringen wordt iemand als donor ingeschreven. Bovendien, en dat zou echt nieuw zijn, worden mensen die niet actief geregistreerd zijn regelmatig herinnerd aan de keuze die ze niet gemaakt hebben. Ze zouden dan bijvoorbeeld bij het aanvragen van een paspoort, of bij een aanslag van de belastingdienst, opnieuw opmerkzaam worden gemaakt op het feit dat ze automatisch geregistreerd staan.

Het is niet de eerste keer dat de partij probeert het systeem gewijzigd te krijgen. En ook dit aangepaste voorstel kan volgens Dijkstra nog niet op voldoende steun in de Kamer rekenen. Ze zal het daarom niet op korte termijn doorzetten, maar wil dat wel later alsnog proberen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 14-10-2014 | Nog geen reacties
Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

De afgelopen jaren is er een langzame toename te zien van mensen die hun keuze hebben laten registreren: van 5,8 miljoen in 2014 tot 6,9 miljoen begin dit jaar. Verhoudingsgewijs is er een lichte verschuiving te zien tussen mensen die wel of geen toestemming geven voor donatie: relatief meer mensen hebben in de genoemde periode laten vastleggen dat ze géén donor willen zijn, dan dat ze dat wel willen. In absolute zin zijn beide groepen gegroeid: begin 2020 waren er 130 duizend meer toestemmingen geregistreerd dan begin 2019. Dat de groep die vastlegt geen donor te willen zijn duidelijk groeit is waarschijnlijk het gevolg van het jarenlange debat over de nieuwe donorwet, en het ingaan van deze wet dit jaar. Mensen die geen donor willen zijn, zijn zich hierdoor meer bewust geworden van dat het ook belangrijk is om dat vast te leggen.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »

Implementatie nieuwe donorwet uitgesteld om corona »

De nieuwe donorwet zal, zoals gepland, vanaf 1 juli dit jaar van kracht zijn. Maar het aanschrijven van mensen die nog niets hebben laten vastleggen, wordt met twee maanden uitgesteld. De reden hiervoor is de drukte als gevolg van de covid-19-epidemie (coronacrisis). Dat schrijft Martin van Rijn, minister voor Medische Zorg, in een brief aan de Tweede Kamer. Van Rijn schrijft: 'De crisis betekent met name dat er minder ruimte beschikbaar is om dit onderwerp onder de aandacht te brengen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier