Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Beslissing ander donatiesysteem kan nog even duren

Door Jeroen van Setten en Brenda de Coninck 

Pia Dijkstra (D66)

Tegen de verwachting in komt er dit jaar geen plenaire vergadering en stemming in de Tweede Kamer over een wijziging van de wet op de orgaandonatie. Pia Dijkstra (D66) zei dit gisterenmiddag in Amsterdam waar ze het eerste exemplaar van een boek over een anonieme nierdonatie in ontvangst nam. 

Het Tweede Kamerlid kreeg officieel het eerste exemplaar van het boek Delen en Omzien van de directeur van de nierpatiëntenvereniging NVN, Hans Bart overhandigd. Dat gebeurde in in het gebouw van De Nieuwe Liefde in Amsterdam in het bijzijn van een groot aantal genodigden. 

Bij die gelegenheid sprak Dijkstra zich ook uit over een mogelijke wijziging van het orgaandonatiesysteem in Nederland. Op dit moment moeten mensen zichzelf registreren als potentiële donor na hun dood. De meesten doen dat niet. D66 is voorstander van een systeem waarbij mensen in principe donor zijn, tenzij ze aangeven dat niet te willen zijn.

Maar de partij wil niet dat iedereen zonder meer donor wordt. Pas na twee herinneringen wordt iemand als donor ingeschreven. Bovendien, en dat zou echt nieuw zijn, worden mensen die niet actief geregistreerd zijn regelmatig herinnerd aan de keuze die ze niet gemaakt hebben. Ze zouden dan bijvoorbeeld bij het aanvragen van een paspoort, of bij een aanslag van de belastingdienst, opnieuw opmerkzaam worden gemaakt op het feit dat ze automatisch geregistreerd staan.

Het is niet de eerste keer dat de partij probeert het systeem gewijzigd te krijgen. En ook dit aangepaste voorstel kan volgens Dijkstra nog niet op voldoende steun in de Kamer rekenen. Ze zal het daarom niet op korte termijn doorzetten, maar wil dat wel later alsnog proberen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 14-10-2014 | Nog geen reacties
Oproep: Doneer 1 minuut

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'.

50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Een van de gezichten van de campagne is Bregje uit Zeewolde, zij is erfelijk belast met cystenieren en staat na een geslaagde levertransplantatie nu op de wachtlijst voor een nieuwe nier. Dit heeft grote impact op haar gezin: een dagje shoppen met haar dochter, of kijken bij de hockeywedstrijd van haar zoon lukt niet meer. Ze is inmiddels ook afgekeurd als verpleegkundige in de jeugdzorg. Ze hoopt mensen bewust te maken van wat het is om als jonge vrouw een nieuw orgaan nodig te hebben.

Ook Olaf en Bram uit Sleen spreken zich uit. Olaf is door de erfelijke nierziektes van zoon Bram (11) en dochter Pien (8) inmiddels fulltime mantelzorger. Pien heeft sinds kort een nieuwe nier, terwijl Bram nog op de wachtlijst staat en vier keer per week moet dialyseren.

Lees meer »

Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis »

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+. Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie.

Lees meer »

Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren »

In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier