Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Beslissing ander donatiesysteem kan nog even duren

Door Jeroen van Setten en Brenda de Coninck 

Pia Dijkstra (D66)

Tegen de verwachting in komt er dit jaar geen plenaire vergadering en stemming in de Tweede Kamer over een wijziging van de wet op de orgaandonatie. Pia Dijkstra (D66) zei dit gisterenmiddag in Amsterdam waar ze het eerste exemplaar van een boek over een anonieme nierdonatie in ontvangst nam. 

Het Tweede Kamerlid kreeg officieel het eerste exemplaar van het boek Delen en Omzien van de directeur van de nierpatiëntenvereniging NVN, Hans Bart overhandigd. Dat gebeurde in in het gebouw van De Nieuwe Liefde in Amsterdam in het bijzijn van een groot aantal genodigden. 

Bij die gelegenheid sprak Dijkstra zich ook uit over een mogelijke wijziging van het orgaandonatiesysteem in Nederland. Op dit moment moeten mensen zichzelf registreren als potentiële donor na hun dood. De meesten doen dat niet. D66 is voorstander van een systeem waarbij mensen in principe donor zijn, tenzij ze aangeven dat niet te willen zijn.

Maar de partij wil niet dat iedereen zonder meer donor wordt. Pas na twee herinneringen wordt iemand als donor ingeschreven. Bovendien, en dat zou echt nieuw zijn, worden mensen die niet actief geregistreerd zijn regelmatig herinnerd aan de keuze die ze niet gemaakt hebben. Ze zouden dan bijvoorbeeld bij het aanvragen van een paspoort, of bij een aanslag van de belastingdienst, opnieuw opmerkzaam worden gemaakt op het feit dat ze automatisch geregistreerd staan.

Het is niet de eerste keer dat de partij probeert het systeem gewijzigd te krijgen. En ook dit aangepaste voorstel kan volgens Dijkstra nog niet op voldoende steun in de Kamer rekenen. Ze zal het daarom niet op korte termijn doorzetten, maar wil dat wel later alsnog proberen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 14-10-2014 | Nog geen reacties
Risico op hoge bloeddruk stijgt na nierdonatie

Donoren van een nier lopen een hoger risico hypertensie te ontwikkelen dan vergelijkbare, gezonde niet-donoren. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd aan de Johns Hopkins universiteit (Baltimore, VS, iets ten noordoosten van Washington DC).

De onderzoekers bekeken de gegevens van 1295 levende donoren, gemiddeld 6 jaar na hun nierdonatie, en zetten die af tegen de gegevens van 8233 gezonde niet-donoren. Uit deze gegevens bleek dat donoren over het geheel genomen 19% meer kans liepen hypertensie (hoge bloeddruk) te krijgen. Voor zwarte donoren was dit getal zelfs 27%. Daarnaast ging de eGFR (filtratiesnelheid, maat voor de nierfunctie) van donoren niet meer omhoog nadat was vastgesteld dat ze hypertensie hadden ontwikkeld.

Normaal gaat de GFR van een donor onmiddellijk na de donatie omlaag (want er is minder nierweefsel om de nierfunctie te vervullen), om daarna langzaam maar zeker weer te stijgen; hoewel ik ook bronnen kan vinden die claimen dat de eGFR van donoren langzaam daalt als gevolg van het normale verouderingsproces (na de initiële daling na de donatie). Maar volgens deze onderzoekers hoort de eGFR van donoren langzaam maar gestaag weer te stijgen, en vlakte deze stijging af bij donoren die hoge bloeddruk kregen.

Lees meer »

Engelse opt-out donorwet stap dichterbij »

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden. Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer).

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier