Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Beslissing ander donatiesysteem kan nog even duren

Door Jeroen van Setten en Brenda de Coninck 

Pia Dijkstra (D66)

Tegen de verwachting in komt er dit jaar geen plenaire vergadering en stemming in de Tweede Kamer over een wijziging van de wet op de orgaandonatie. Pia Dijkstra (D66) zei dit gisterenmiddag in Amsterdam waar ze het eerste exemplaar van een boek over een anonieme nierdonatie in ontvangst nam. 

Het Tweede Kamerlid kreeg officieel het eerste exemplaar van het boek Delen en Omzien van de directeur van de nierpatiëntenvereniging NVN, Hans Bart overhandigd. Dat gebeurde in in het gebouw van De Nieuwe Liefde in Amsterdam in het bijzijn van een groot aantal genodigden. 

Bij die gelegenheid sprak Dijkstra zich ook uit over een mogelijke wijziging van het orgaandonatiesysteem in Nederland. Op dit moment moeten mensen zichzelf registreren als potentiële donor na hun dood. De meesten doen dat niet. D66 is voorstander van een systeem waarbij mensen in principe donor zijn, tenzij ze aangeven dat niet te willen zijn.

Maar de partij wil niet dat iedereen zonder meer donor wordt. Pas na twee herinneringen wordt iemand als donor ingeschreven. Bovendien, en dat zou echt nieuw zijn, worden mensen die niet actief geregistreerd zijn regelmatig herinnerd aan de keuze die ze niet gemaakt hebben. Ze zouden dan bijvoorbeeld bij het aanvragen van een paspoort, of bij een aanslag van de belastingdienst, opnieuw opmerkzaam worden gemaakt op het feit dat ze automatisch geregistreerd staan.

Het is niet de eerste keer dat de partij probeert het systeem gewijzigd te krijgen. En ook dit aangepaste voorstel kan volgens Dijkstra nog niet op voldoende steun in de Kamer rekenen. Ze zal het daarom niet op korte termijn doorzetten, maar wil dat wel later alsnog proberen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 14-10-2014 | Nog geen reacties
Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier