Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Besef aanstaand overlijden heeft te weinig effect op zorg nierpatiŽnt'

Door Gerard Kok 

Zou het u verbazen als deze patiënt binnen een jaar zou overlijden? Het stellen van deze vraag aan verzorgers van ernstig zieke patiënten zou, beter dan klinische factoren, inzichtelijk maken welke patiënten waarschijnlijk binnen een jaar zullen overlijden. Deze patiënten kunnen dan de zorg krijgen die zij in de laatste fase van hun leven verdienen. Uit recent Amerikaans onderzoek lijkt dit ook op te gaan voor patiënten met eindstadium nierfalen.

De 'surprise question', zoals de vraag in het Engels heet, kwam in de jaren negentig in zwang. Patiënten waarvan de verzorgers de vraag beantwoorden met 'Nee, ik zou niet verbaasd zijn', zouden inderdaad een relatief grote kans lopen binnen een jaar te overlijden. Deze voorspelling zou beter zijn dan klinische factoren zoals bijvoorbeeld leeftijd en stadium van de aandoening. De vraag wordt officieel gebruikt, maar is wel aan controverse onderhevig. Er worden inmiddels steeds meer onderzoeken verricht naar het voorspellende karakter, en de gevolgen voor patiëntenzorg.

Het doel van dit onderzoek was vooral om uit te zoeken of de zorg voor nierpatiënten in het licht van hun overlijden zou veranderen. Het onderzoek gebruikte de 'surprise question' om oudere patiënten die een hoog risico liepen binnen een jaar te overlijden, prospectief te identificeren. Volgens de onderzoekers hebben patiënten met eindstadium nierfalen vaak meer kwalen dan alleen hun nierproblemen, en overlijden zij ook niet aan nierfalen. Desalniettemin worden deze patiënten het laatste jaar van hun leven wel, vooral, behandeld voor hun nierproblemen, terwijl zij misschien meer zouden hebben aan behandeling van hun andere problemen die hun levenskwaliteit hoger zou maken.

De resultaten van het onderzoek waren dat nefrologen inderdaad redelijk goed bleken te zijn in het voorspellen van welke patiënten binnen een jaar zouden overlijden. De zorg voor deze patiënten bleek inderdaad wel (iets) te worden aangepast, maar volgens de auteurs onvoldoende. Er zou, volgens de onderzoekers, meer met de patiënt moeten worden overlegd hoe het laatste jaar van zijn of haar leven in te vullen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 21-09-2017
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf Ė Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs Ä 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »


'Besef aanstaand overlijden heeft te weinig effect op zorg nierpatiŽnt'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier