Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Belg in Iraakse cel niet behandeld aan nierkanker

Door Merel Dercksen 

De 26-jarige Brusselaar Oussama Atar, die al zeven jaar in een Iraakse cel zit, heeft nierkanker. Familie en vrienden vrezen dat hij dat niet zal overleven bij gebrek aan verzorging. De Belgische regering zegt gedaan te hebben wat ze kon doen, om te zorgen dat Atar naar BelgiŽ zou kunnen komen voor een operatie.

Atar studeerde indertijd in SyriŽ en werd in Irak opgepakt. Hij zou volgens de autoriteiten het land illegaal binnengedrongen zijn. Volgens zijn familie wilde hij alleen de lokale bevolking met medicijnen en medische apparatuur helpen, en is hij door Amerikaanse troepen opgepakt. Atar zou wel een paspoort, met visum, hebben gehad. Maar dat is nu spoorloos.

In eerste instantie werd Atar tot levenslang veroordeeld. In beroep werd die straf verlaagd tot tien jaar. In december vorig jaar bleek hij echter ziek. Pas na veel aandringen werd hij onderzocht. Naar nu blijkt heeft hij een gezwel aan een nier dat dringend verwijderd moet worden.

Volgens de familie van Oussama heeft de Belgische diplomatie onvoldoende gedaan om hem terug naar BelgiŽ te halen om geopereerd te kunnen worden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt dit tegen. 'Wij hebben in het verleden al aangedrongen op repatriŽring van Oussama Atar om humanitaire redenen. Dat hebben we nog eens gedaan na de diagnose van zijn ziekte.'

Oussama mag nu wel ťťn keer per maand telefoneren met zijn familie. Zondag zal misschien duidelijk worden of de noodzakelijke operatie de komende dagen in Irak uitgevoerd kan worden.

sterren Gepubliceerd: zondag 05-09-2010
Bron: Nieuwsblad | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier