Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bekendheid World Kidney Day zeer gering

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Van elke zeven bezoekers van NierNieuws.nl is er maar ťťn op de hoogte van het bestaan van Wereldnierendag. Deze verhouding geldt zowel voor Nederlanders als Belgen. Dat blijkt uit een peiling op deze site.

Het slechte resultaat in beide landen voor een dergelijk wereldwijd initiatief is opvallend. In het bijzonder omdat bezoekers van NierNieuws natuurlijk voor het grootste deel bovengemiddeld geÔnteresseerd zijn in de nieren en alles wat daaromheen gebeurt.

Het valt dus aan te nemen dat onder de bevolking de bekendheid met deze belangrijke dag nog veel kleiner is. Een droevig bericht voor de organisaties die zich hebben ingezet voor het ontplooien van activiteiten. VariŽrend van een groot aantal, vooral Belgische, ziekenhuizen dat gratis diabetes- of nierfunctietests aanbood, via Roche die voor een Nederlandstalige Wereldnierendag-website zorgde tot en met de Nierstichting en de NVN die onder meer kookworkshops organiseerde.

Volgend jaar is er weer een World Kidney Day. Misschien kan onder een nieuwe regering vanuit de overheid steun gegeven worden aan die dag. Als kapstok voor het laten zien van voortvarend beleid is dat natuurlijk meteen een mooie kans.

sterren Gepubliceerd: woensdag 17-03-2010 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Olga Majeau, IJsselstein
    30-03-2010 13:13

    Zou het ook niet geweldig zijn als er een World Donor Day zou bestaan?
    Als je het breder trekt dan alleen een Kidney Day, en de krachten bundelt met stichtingen en patientenverenigingen ťn de STNu!, dan moet je toch een eind kunnen komen. Als het internationaal doorgetrokken kan worden is de kans op massale awareness nog groter.

    Olga Majeau / Stg 2 Miljoen Handtekeningen
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier