Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Behandeling polycystische nieren flinke stap dichterbij

Cysten onder een electronenmicroscoop. Foto: Indiana University School of Medicine Een groep aan elkaar verwante kleine moleculen lijkt veelbelovend als het erom gaat de achteruitgang van polycystische nieren te vertragen. Zij kunnen de voortdurende opslag van vocht remmen. Bij muizen hebben de stoffen hierdoor een zeer groot effect op de groei van niercysten.

De polycystische nier is de meest voorkomende erfelijke nierziekte, waarbij zich cysten, met vocht gevulde blazen, in de nieren ontwikkelen. De cysten drukken langzaam maar zeker het gezonde nierweefsel weg, waardoor functieverlies optreedt. Uiteindelijk kan een nier vol cysten enkele kilo's wegen. De aandoening is op dit moment onbehandelbaar.

Uit voorlopig onderzoek blijkt dat CFTR (cystic fibrosis transmembrane conductance regulator) - inhibitors wellicht een bruikbare nieuwe behandeling voor de ziekte kunnen opleveren. Volgens onderzoeker dr. Alan Verkman van de University of California, San Francisco, kunnen de moleculen aan de basis liggen van een behandeling die de groei van de cysten afremt en de achteruitgang van de nierfunctie vertraagt.

Uit eerder onderzoek was al bekend, dat de groeiende opslag van het vocht in de cysten te maken heeft met de uitscheiding van chloride. Hierbij is het CFTR-gen betrokken. De onderzoekers zochten naar CFTR-inhibitors die invloed op de groei van de cysten zouden kunnen hebben. Ze vonden twee groepen van vergelijkbare CFTR-inhibitors die de groei vertragen. De beste uit elke groep bleken het aantal en de groei van de niercysten met meer dan 80% te verminderen.

Deze twee moleculen zijn vervolgens getest in muizen, die door genetische modificatie een aandoening vergelijkbaar met polycystische nieren bij mensen ontwikkelden. De dieren die de behandeling ondergingen, toonden een significant mindere groei van de cysten en een beter behoud van de nierfunctie.

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat CFTR een rol speelt bij de groei van cysten in de nieren en dat CFTR-inhibitors aan de basis zouden kunnen staan van een behandeling van de ziekte polycystische nieren. Dr. Verkman benadrukt wel dat de gebruikte muizen geen mensennieren hebben en dat dus verder onderzoek noodzakelijk is, om te zien of medicijnen op basis van de nu gevonden moleculen ook bij mensen effect hebben.

sterren Gepubliceerd: maandag 07-04-2008
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • alain, haacht
  11-02-2009 20:11

  iemand die weet hoe het met dit onderzoek loopt?,

 • Jan, Etten-Leur
  09-01-2009 11:15

  Gaan dit soort onderzoeken ook in Nederland plaatsvinden zo ja hoe komt men aan proefpersonen.

 • de clercq, gent belgie
  30-12-2008 13:25

  Is bekend wanneer verder onderzoek doorgaat. Wanneer test men op menselijke nieren aub?
  dank bij voorbaat
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier