Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Behandeling bij gevorderde nierkanker te duur voor Britten

Door Merel Dercksen 

Het Britse National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) heeft deze week een conceptrichtlijn gepubliceerd, waarin staat dat everolimus (Afinitor van Novartis) niet vergoed wordt voor de tweedelijns behandeling van gevorderde nierkanker. In de meeste andere Westerse landen gebeurt dat wel.

Veel Westerse landen, waaronder de EU, Canada en de VS, hebben Afinitor toegelaten als medicijn bij gevorderd niercelcarcinoom dat niet reageerde op een eerdere behandeling met een ander middel als Sutent. In Groot-BrittanniŽ is dat laatste het enige medicijn dat patiŽnten vergoed krijgen bij ernstige vormen van nierkanker. Zoals het er nu naar uitziet, is Afinitor voor hen geen optie als Sutent niet werkt.

Professor Peter Littlejohns, directeur klinische en openbare zorg bij NICE, stelt dat het instituut teleurgesteld is everolimus niet op te kunnen nemen in het vergoedingensysteem voor deze indicatie. Maar volgens NICE is het verhoudingsgewijs te duur. Hoewel er bewijs is dat het klinisch effectief is, zijn er onvoldoende gegevens over hoeveel levensverlenging het daadwerkelijk oplevert, onderbouwt Littlejohns de beslissing. Novartis zou in overleg met het Britse ministerie van gezondheid bereid zijn, de National Health Service korting op het medicijn te geven, maar blijkbaar is dat voor NICE niet voldoende.

De richtlijn ligt nog tot 2 maart ter inzage, waarbij iedereen commentaar mag geven. Daarna zal de richtlijn zo nodig aangepast worden.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 19-02-2010
Bron: Therapeutics Daily | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier