Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Beboet niet registreren in donorregister

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel

Pia Dijkstra (D66) doet weer een poging een geen bezwaarsysteem voor orgaandonatie ingevoerd te krijgen. Haar wetsvoorstel voor Actieve Donor Registratie, dat eerder geen meerderheid haalde in de Tweede Kamer, heeft ze daarvoor enigszins aangepast. Toch is er in essentie weinig veranderd. Het voorstel gaat nog steeds uit van het registreren van een persoon als orgaandonor als hij zich, na herhaalde oproepen, niet registreert. En dat is eigenlijk een merkwaardige straf voor iets dat Dijkstra als een vergrijp beschouwt: het jezelf niet registreren, hetzij als donor, hetzij als weigeraar.

De overheid wil, en dat is natuurlijk terecht, graag dat mensen zich registreren als donor. Maar mensen hebben ook de mogelijkheid de registratie te gebruiken om nee te zeggen tegen orgaandonatie. Er wordt door de NTS sterk de nadruk gelegd op de noodzaak tot registratie 'om nabestaanden niet op te zadelen met een lastige keuze op een lastig moment'. Een prijzenswaardig streven dat helaas maar zeer ten dele lukt. Nog steeds heeft 60% van de Nederlanders zich niet geregistreerd. Noch voor, noch tegen donatie.

Dijkstra wil graag het percentage geregistreerden naar de 100% brengen. Ze heeft daarvoor de ultieme straf bedacht. Je niet registreren wordt bestraft met registratie. En wel zo, alsof je JA zou hebben gezegd tegen orgaandonatie. Veel Nederlanders komen hiertegen in opstand. En dat zou ook wel eens een van de redenen kunnen zijn dat het voorstel ook nu weer geen meerderheid gaat halen. De straf bestaat in het voorstel namelijk uit het ultieme doel van de wet.

Beter zou het zijn een boete op te leggen bij niet-registreren. Er wordt dan geen misbruik gemaakt van het fenomeen sanctie. Burgers zijn nu al tot talrijke handelingen verplicht waarop bij niet uitvoeren een sanctie, meestal een boete, staat. Dat begint al bij het bij geboorte verplicht aangeven bij de burgerlijke stand. Verplicht dus elke meerderjarige Nederlander zich te registreren in het donorregister. Een simpele handeling die ook online kan worden uitgevoerd. En doet hij of zij dat niet, beboet hem of haar dan met bijvoorbeeld maximaal 400 euro.

Daarmee schep je als overheid een hoop helderheid en misbruik je de JA-registratie niet als strafmaatregel. Bovendien levert deze werkwijze een veel eerlijker registratie op. De JA-geregistreerden zijn dan enkel de mensen die het ook echt menen. Ze krijgen alleen maar even een duwtje in de rug.

sterren Gepubliceerd: woensdag 21-10-2015 | Reacties (6)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • yvon, velserbroek
  22-10-2015 12:56

  Gewoon adr invoeren! !en anders instellen dat als je zelf geen donor bent dat je ook geen recht hebt op een orgaan. Dan denken ze wel na!

 • Merel, Utrecht
  21-10-2015 22:32

  Ik denk dat als iemand tijdsdruk voelt, een dreigende boete een iets neutralere keuze oplevert dan een dreigende ja-registratie: die zorgt dan altijd voor een 'nee' als tegenreactie. En eigenlijk maakt het niet uit, als iemand overhaast iets kiest en zich later bedenkt; het is toch altijd aan te passen?

 • Jeroen van Setten
  21-10-2015 16:28

  Beste Willie, ADR is toch ook een gedwongen keuze met een tijdslimiet?

 • willie swildens, zuiderwoude
  21-10-2015 15:14

  Het boetesysteem, zoals Jeroen voorstelt, kan -omdat hierin een termijn zal moeten worden gesteld- ook juist averechts uit-werken: onder tijdsdruk zal men wellicht sneller 'neen' invullen dan 'ja'. In het geen-bezwaar-systeem, MITS VOLDOENDE VOORLICHTING, duidt een 'neen' m.i. op een beter overwogen beslissing.

 • Jeroen van Setten
  21-10-2015 11:00

  Beste Joost,
  Ook ik ben voorstander van een geen bezwaar of ADR systeem. Het lijkt alleen onmogelijk dat er in Nederland door te krijgen. Mogelijk zit dat in de volksaard, ik weet het niet. Wat ik nu probeer aan te geven is, dat het misschien goed zou zijn het "vergrijp" (het niet registreren) en de "straf" (zomaar geregistreerd worden als donor) uit elkaar te trekken. Het is namelijk vooral de sanctie waartegen geageerd wordt en het doorvoeren van de wet lijkt te belemmeren. Vandaar.

 • Joost van de Molengraft, Eindhoven
  21-10-2015 10:43

  Beste Jeroen,

  volgens mij pleiten er al jaren ontzettend veel Nederlanders voor een ADR systeem.
  Pia Dijksta pleit daar ook voor.
  Ik vind jouw stelling vreemd dat Pia het als een vergrijp ziet, wanneer mensen zich niet registreren, maar je wil er wel een boete opzetten.
  Voor mij zou in ieder geval het systeem mogen gelden, dat iedereen donor is tenzij hij aangeeft dat niet te willen zijn.
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier