Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Baxter wordt wereldleider op dialysemarkt

Door Vincent van Loenen 

Eind vorig jaar werd de op handen zijnde overname door Baxter van de dialyseactiviteiten van het Zweedse Gambro bekend. De overname kost Baxter zo’n 4 miljard dollar en maakt de firma in een klap de grootste leverancier van dialysetechnologie ter wereld. Baxter blijkt nog wel een paar miljard dollar bij elkaar te moeten zoeken om de aankoop te bekostigen.

De Amerikaanse firma heeft leningen aangevraagd die een looptijd van drie tot dertig jaar hebben. Een groot deel daarvan is nodig voor de overname, de rest zal worden gebruikt voor het verhogen van de algemene middelen. Baxter verwacht heel snel alle financiële en wettelijke formaliteiten afgerond te hebben, waardoor de overname een feit is. 

Deze overname gaat de dialysemarkt behoorlijk veranderen, omdat op dit moment Fresenius (Bad Homburg, Duitsland) nog de eerste positie in handen heeft en Gambro een goede tweede plaats inneemt. In 2010 heeft NierNieuws ook al de overname gemeld van alle aciviteiten van Gambro op het gebied van peritoneale dialyse (PD) door Fresenius. Er vinden dus grote onderlinge verschuivingen plaats op de markt van dialysetechnologie.

Baxter heeft zijn grootste markt in de VS, maar met de overname van Gambro verwacht men in andere gebieden zoals Azië en Zuid-Amerika ook een aanzienlijk marktaandeel te verwerven. Ook zal hierdoor naar verwachting het aantal producten en diensten in de hemodialyse flink worden uitgebreid.

Baxter heeft ook in Nederland een belangrijke positie in de markt, als die nu nog sterker wordt met deze overname, rijst de vraag of er nog wel genoeg concurrentie in dit marktsegment overblijft.

sterren Gepubliceerd: donderdag 06-06-2013
Bron: QMed | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Vincent, Best
  10-06-2013 18:45

  Beste Ben & Marcel,
  Dank voor jullie reacties. Het valt te bezien hoe dit uitpakt. Maar als ik naar andere overnames van producenten van medische technologie kijk, over de laatste 10-15 jaar, dan is de spoeling erg dun geworden en is innovatie minder aan de orde. Wel de marketing uitingen, maar of dat de patient helpt?

 • Ben Geurdes, Oisterwijk
  10-06-2013 16:46

  Samen met B.Braun Avitum zijn er 3 grote aanbieders; 2 Europese en 1 Amerikaanse.
  Toch nog marktwerking genoeg en voldoende grootschaligheid per onderneming voor ontwikkelkosten van verbeteringen.

 • Marcel Klaver, Hensbroek
  07-06-2013 23:24

  Beste Vincent,
  Ik ben het helemaal eens met je laatste kritische overdenking in je artikel.
  Heeft de overname van Gambro HD door Baxter wel een gunstig effect op de markt nu er minder spelers op de markt komen? Een amerikaans bedrijf met het amerikaanse marktdenken is mijn inziens niet zo een positieve bijdrage aan de europese dialysemarkt.
  Eerst gaan Gambro en Hospal samen en nu gaan dus beide op in Baxter. Waar gaat dit naar toe?
  Eenmaal de grootste is eenmaal de sterkste. Jammer dat de Europese mededingingsautoriteit de overname goedkeurt.
  M. KLaver
De maatschappelijk werker is er voor iedereen

In de eerste gesprekken die medisch maatschappelijk werker Laura Haasdijk met patiŽnten voert vragen mensen zich af waarom ze naar de maatschappelijk werker moeten. Het voelt alsof er iets met ze aan de hand is. Terwijl het maatschappelijk werk tot het standaard aanbod hoort bij een nierziekte, net zoals de diŽtiste, verpleegkundige en de dokter. Onlangs hebben de maatschappelijk werkers die werkzaam zijn in de nefrologie hun visie op wat zij doen en hoe ze willen werken vastgelegd in de zogeheten kwaliteitsstandaarden. Deze zijn voor iedereen gratis te downloaden.

'Het kost altijd eventjes, misschien wel een paar gesprekjes, voordat mensen gaan ervaren wat maatschappelijk werk kan betekenen. Je hebt heel vaak een klein stukje weerstand te overwinnen,' vertelt Haasdijk. Zij werkt in het HagaZiekenhuis in Den Haag en is voorzitter van de Vereniging Maatschappelijk Werk Nefrologie. Haar werk is eigenlijk tweeledig, zo legt ze dat aan patiŽnten uit. Een nierziekte heeft heel veel invloed op je gewone leven. Een maatschappelijk werker kan je op weg helpen met praktische dingen, en ook psychosociale ondersteuning bieden.

Lees meer »

De regie over je leven krijgen kan je leren »

De regie over je leven met een chronische ziekte krijgen, dat kan je leren. Zelfmanagement is het toverwoord.

Lees meer »

Andreas Vesalius en zijn fascinatie voor de nier »

In de 16e eeuw was de medische wetenschap nog steeds gebaseerd op de wijsheid van de klassieke oudheid. Wetenschappers uit dit verre verleden bepaalden nog altijd hoe er over het menselijk lichaam werd gedacht. Ruim 2000 jaar lang waren de bevindingen van Aristoteles over de medische wetenschap onbetwist. Hoewel Aristoteles en later zijn volgeling Galenus (Grieks/Romeins arts 129-199 n.Chr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier