Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bananensap in tabletvorm tegen nierstenen

Door Merel Dercksen 

Bananenplantage; foto: Nicolas Widmer

Een onderzoeksinstituut in India verwacht op afzienbare termijn tabletten op basis van bananensap te kunnen produceren, die nierstenen zouden moeten verhelpen. Het sap uit de stengel van de bananenpalm wordt nu al door veel mensen voor dit doel gebruikt, maar vrij verkrijgbare tabletten zouden de inname een stuk eenvoudiger maken.

Binnen de Ayurveda, een oude Indiase geneeswijze, wordt het sap dat gemaakt wordt van de kern van de stengel van de bakbananenpalm gebruikt bij de behandeling van nierstenen. Dit sap is nu in stalletjes langs de weg te koop en erg populair. Het wordt ook wel door patiŽnten zelf thuis gemaakt, maar dat is veel werk.

Het Nationaal Instituut voor Bananenonderzoek (NRCB) in de Zuid-Indiase stad Tiruchirapalli meent nu een methode te hebben ontwikkeld om het sap tot poeder te drogen, zonder dat de medicinale eigenschappen verloren gaan. Deze tabletten zouden de inname vereenvoudigen en vrij verkrijgbaar moeten zijn bij winkels met medische producten.

De volgende stap is het, in samenwerking met ziekenhuizen en medische onderzoeksinstituten, uitvoeren van klinische tests naar de werkzaamheid van de tabletten. Als het effect groot genoeg blijkt zou dat mogelijkheden voor massaproductie door de farmaceutische industrie bieden. M. Mustafa, directeur van het NRCB, verwacht dat hiermee in totaal nog vijf jaar gemoeid zal zijn.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 26-08-2008
Bron: Times of India | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier