Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Automatische bloeddrukmeter geeft te rooskleurig beeld'

Door Merel Dercksen 

Automatische bloeddrukmeters geven niet altijd dezelfde waarden aan als metingen met de hand. Uit Amerikaanse onderzoek blijkt nu, dat de uitslagen structureel lager zijn. En vooral bij ouderen zijn de verschillen opmerkelijk. Deze patiŽnten lopen dus mogelijk ongemerkt met een te hoge bloeddruk rond, als hun arts nooit met de hand de bloeddruk opneemt.

Steeds meer zorgverleners stappen voor het meten van de bloeddruk van hun patiŽnten over op automatische bloeddrukmeters. Maar al langer is niet iedereen overtuigd van de correctheid van de metingen van deze apparaten. Artsen uit CaliforniŽ hebben daarom een eenvoudig onderzoekje uitgevoerd bij 337 hartpatiŽnten die op controle kwamen.

Bij al deze patiŽnten maten ze de bloeddruk niet een, maar twee keer direct na elkaar: met een automatisch meter en dan een keer met de hand. De boven- en onderdrukken waren bij deze patiŽnten gemiddeld 2 mm Hg hoger wanneer met de hand werd gemeten dan wanneer de artsen de automatische bloeddrukmeter het werk lieten doen. Een klein, maar volgens de onderzoekers significant verschil. Bij een op de vijf patiŽnten vonden ze verschillen, en die waren groter bij ouderen.

De onderzoekers waarschuwen ervoor dat bij patiŽnten bij wie de bloeddruk onder controle lijkt als er een automatische meter gebruikt wordt, er blijkbaar nog altijd sprake kan zijn van hypertensie.

sterren Gepubliceerd: woensdag 16-06-2010
Bron: American Journal of Cardiology | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier