Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Artsen veroordeeld die nierfalen topvoetballer niet zagen

Door Merel Dercksen 

De rechter heeft geoordeeld: (club)artsen die niet door hebben gehad dat voetballer Ivan Klasnic ernstige nierproblemen had, zijn schuldig. Hiermee is een voorlopig oordeel geveld in het proces dat al bijna 10 jaar duurt. De hoogte van de schadevergoeding is nog niet vastgesteld en beide partijen kunnen nog beroep aantekenen.

Voor veel mensen met nierproblemen geldt dat de achteruitgang van de nieren pas ontdekt wordt, als die al een eind gevorderd is. Maar topvoetballers staan onder regelmatige medische controle, nodig of niet nodig. Dat was ook wat Klasnic stelde toen hij in 2008 twee artsen van zijn eigen club aanklaagde: hij was in 2001 van club gewisseld en daarbij intensief gekeurd. Ook daarna was zijn bloed regelmatig getest. Toch had geen van de artsen doorgehad dat zijn nieren achteruitgingen.

Tijdens het proces stelde Klasnic de vraag aan opgeroepen deskundigen: 'had ik kunnen overlijden als ik in 2005 niet toevallig een blindedarmoperatie had moeten ondergaan?' Bij die operatie werd ontdekt dat hij nog maar zeer weinig nierfunctie over had. Opvallend genoeg leek hij weinig last te hebben: in die periode was hij bijna op zijn best als voetballer.

Afgelopen vrijdag diende in Bremen de zitting waarin de rechter zijn oordeel uitsprak over de vraag: schuldig of niet. Zoals vaker gebeurt volgt de behandeling van de strafmaat later. Volgens de rechter zijn de artsen grote behandelfouten te verwijten. 'Het is onnavolgbaar, dat dit een arts gebeuren kan.'

Klasnic is inmiddels 37. In 2007 onderging hij twee niertransplantaties: eerst met een nier van zijn moeder, maar dat ging niet goed. Een aantal maanden later kreeg hij een nier van zijn vader. Daarmee boekte hij primeurs: hij was bijvoorbeeld de eerste getransplanteerde voetballer die op een EK speelde. Maar ook die nier heeft inmiddels de geest gegeven. Zijn broer wil ook wel donor zijn, maar Klasnic heeft tegen hem antistoffen aangemaakt. Een cross-overprogramma zoals in Nederland bestaat in Duitsland niet, dus Klasnic dialyseert. De wachttijd voor een postmortale nier bedraagt in Duitsland gemiddeld zeven jaar. Hadden de artsen beter opgelet, dan was hij er mogelijk nu niet zo aan toe geweest.

De voetballer heeft recht op € 100.000 smartegeld plus rente. Maar daarnaast zijn beide artsen aansprakelijk voor de geleden materiële en immateriële schade. Hoeveel Klasnic gaat eisen is nog niet bekend, maar het zal waarschijnlijk flink in de papieren lopen. In zijn hoogtijdagen verdiende hij ongeveer een miljoen per jaar, een inkomen dat hij nu misloopt.

sterren Gepubliceerd: maandag 03-04-2017
Bron: Westfšlische Rundschau | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jos Sparreboom, ÷verum- Zweden
    08-04-2017 21:45

    Wat een beroerde situatie voor het slachtoffer. Geld? Daar koop je je leven niet voor terug. Ik heb iets vergelijkbaars meegemaakt en weet hoe zoiets je raakt in je bestaan. Als je zoiets overkomt moet je kiezen tussen stilhouden en vechten. Kiezen voor vechten is een moeilijke keuze. Het is heel goed dat hij gekozen heeft om te vechten en het er niet bij laat zitten. Niet alleen voor hem zelf, maar ook voor toekomstige gevallen.
Inspirerende dag over therapietrouw

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Op deze dag is gekozen voor het onderwerp 'therapietrouw', omdat 50-75% van de patiënten, ongeveer zes maanden na de start van de behandeling, in meer of mindere mate therapieontrouw is. Deze cijfers zijn zorgelijk, want door therapieontrouw is het effect van de behandeling niet optimaal en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende redenen voor therapieontrouw zijn:

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »


Artsen veroordeeld die nierfalen topvoetballer niet zagen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier