Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Artsen veroordeeld die nierfalen topvoetballer niet zagen

Door Merel Dercksen 

De rechter heeft geoordeeld: (club)artsen die niet door hebben gehad dat voetballer Ivan Klasnic ernstige nierproblemen had, zijn schuldig. Hiermee is een voorlopig oordeel geveld in het proces dat al bijna 10 jaar duurt. De hoogte van de schadevergoeding is nog niet vastgesteld en beide partijen kunnen nog beroep aantekenen.

Voor veel mensen met nierproblemen geldt dat de achteruitgang van de nieren pas ontdekt wordt, als die al een eind gevorderd is. Maar topvoetballers staan onder regelmatige medische controle, nodig of niet nodig. Dat was ook wat Klasnic stelde toen hij in 2008 twee artsen van zijn eigen club aanklaagde: hij was in 2001 van club gewisseld en daarbij intensief gekeurd. Ook daarna was zijn bloed regelmatig getest. Toch had geen van de artsen doorgehad dat zijn nieren achteruitgingen.

Tijdens het proces stelde Klasnic de vraag aan opgeroepen deskundigen: 'had ik kunnen overlijden als ik in 2005 niet toevallig een blindedarmoperatie had moeten ondergaan?' Bij die operatie werd ontdekt dat hij nog maar zeer weinig nierfunctie over had. Opvallend genoeg leek hij weinig last te hebben: in die periode was hij bijna op zijn best als voetballer.

Afgelopen vrijdag diende in Bremen de zitting waarin de rechter zijn oordeel uitsprak over de vraag: schuldig of niet. Zoals vaker gebeurt volgt de behandeling van de strafmaat later. Volgens de rechter zijn de artsen grote behandelfouten te verwijten. 'Het is onnavolgbaar, dat dit een arts gebeuren kan.'

Klasnic is inmiddels 37. In 2007 onderging hij twee niertransplantaties: eerst met een nier van zijn moeder, maar dat ging niet goed. Een aantal maanden later kreeg hij een nier van zijn vader. Daarmee boekte hij primeurs: hij was bijvoorbeeld de eerste getransplanteerde voetballer die op een EK speelde. Maar ook die nier heeft inmiddels de geest gegeven. Zijn broer wil ook wel donor zijn, maar Klasnic heeft tegen hem antistoffen aangemaakt. Een cross-overprogramma zoals in Nederland bestaat in Duitsland niet, dus Klasnic dialyseert. De wachttijd voor een postmortale nier bedraagt in Duitsland gemiddeld zeven jaar. Hadden de artsen beter opgelet, dan was hij er mogelijk nu niet zo aan toe geweest.

De voetballer heeft recht op € 100.000 smartegeld plus rente. Maar daarnaast zijn beide artsen aansprakelijk voor de geleden materiële en immateriële schade. Hoeveel Klasnic gaat eisen is nog niet bekend, maar het zal waarschijnlijk flink in de papieren lopen. In zijn hoogtijdagen verdiende hij ongeveer een miljoen per jaar, een inkomen dat hij nu misloopt.

sterren Gepubliceerd: maandag 03-04-2017
Bron: Westfšlische Rundschau | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jos Sparreboom, ÷verum- Zweden
    08-04-2017 21:45

    Wat een beroerde situatie voor het slachtoffer. Geld? Daar koop je je leven niet voor terug. Ik heb iets vergelijkbaars meegemaakt en weet hoe zoiets je raakt in je bestaan. Als je zoiets overkomt moet je kiezen tussen stilhouden en vechten. Kiezen voor vechten is een moeilijke keuze. Het is heel goed dat hij gekozen heeft om te vechten en het er niet bij laat zitten. Niet alleen voor hem zelf, maar ook voor toekomstige gevallen.
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Inspirerende dag over therapietrouw »

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »


Artsen veroordeeld die nierfalen topvoetballer niet zagen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier