Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Artsen moeten oorzaken aanpakken

Door Merel Dercksen 

Redactioneel commentaar

De afgelopen week publiceerden wij twee keer over een onderzoek dat de nodige vragen oproept over het functioneren van de gezondheidszorg in Westerse landen. Het eerste, Amerikaanse, onderzoek ging over dialysepatiŽnten die in het ziekenhuis opgenomen worden.

Tijdens die opname blijken bepaalde bloedwaarden te verslechteren, waardoor de patiŽnten grote kans lopen binnen korte tijd opnieuw opgenomen te moeten worden. De onderzoekers concluderen hieruit dat zodra een dialysepatiŽnt weer naar huis mag, hij vitamine D moet krijgen en zo nodig EPO om het Hb te verbeteren.

Maar zou het niet veel logischer zijn, te voorkůmen dat het zover komt? Natuurlijk, deze patiŽnten zijn zieker dan anders, daarom worden ze opgenomen. En dat heeft ook invloed op bloedwaarden. Maar het regelmatig controleren van het Hb en zo nodig de dosis EPO aanpassen zou toch ook tijdens de opname in het ziekenhuis moeten kunnen gebeuren? Net als het geven van een beetje extra vitamines of het beter letten op wat de patiŽnt eet.

Het tweede onderzoek was een Noorse studie naar mensen met licht verhoogde bloeddruk. Deze onderzoekers stellen, dat mensen met een BMI van 30 of meer en een licht verhoogde bloeddruk risico lopen op nierschade, en daarom een bloeddrukverlagende behandeling moeten krijgen.

Nog afgezien van de vraag of een BMI van 30 nou zo precies de grens is waarbij er risico op nierschade ontstaat: is het niet verstandiger, deze mensen niet voor hun verhoogde bloeddruk, maar voor hun verhoogde gewicht te behandelen? Zakt hun BMI onder de 30, dan is het risico voor de nieren blijkbaar verdwenen, ook als de bloeddruk nog verhoogd blijft. Maar waarschijnlijk daalt die vanzelf mee. En afvallen levert nog een heleboel andere gezondheidsvoordelen op, meer dan het verlagen van de bloeddruk door middel van medicijnen.

Belangrijke overenkomst is, dat allebei de voorgestelde behandelingen neerkomen op achter de feiten aanlopen en dan automatisch naar medicijnen grijpen. Beide onderzoeksgroepen pleiten voor symptoombestrijding, waar dat absoluut niet nodig is. Het is hoog tijd voor een cultuuromslag, waarbij op tijd ingrijpen en de echte problemen aanpakken in plaats van voor de makkelijkste weg kiezen, de norm wordt.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 25-07-2009 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • clockworkorange, zuid holland
    26-07-2009 00:24

    Met diŽten krijg je geen toffe cadeautjes van leveranciers en daardoor is tegelijk de drempel een stuk hoger. Je voorstel is ook slecht voor mijn aandelen dus een beetje politieke gevoeligheid zou in het vervolg aardig zijn.
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier