Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Artsen controleren nierfunctie bij lithiumgebruik onvoldoende

Door Merel Dercksen 

Psychiatrische patiŽnten die het middel lithium gebruiken, lopen een verhoogd risico op nierproblemen. Nederlandse artsen blijken dit veel minder goed te controleren dan de richtlijnen aangeven.

Mensen met een bipolaire stoornis (manische depressie) krijgen lithium voorgeschreven om dit te reguleren. Maar dit middel kan bijwerkingen hebben op de schildklier en de nieren. Om dit te controleren dienen de spiegels van lithium, creatinine en thyroÔdstimulerend hormoon (tsh) regelmatig gecontroleerd te worden. Daar zijn richtlijnen voor van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, bij stabiel gebruik moet de controle twee keer per jaar plaatsvinden.

Noor van de Beek en collega's onderzochten of Nederlandse artsen zich wel aan deze richtlijnen houden. Het gaat dan om psychiaters en huisartsen. Ze vroegen de gegevens op van het klinisch-chemisch laboratorium in de regio Apeldoorn over lithiumcontroles van 2004 in huisartsenpraktijken en de ggz. In deze regio wonen ongeveer 250.000 mensen.

Ruim 11% van de psychiaters en bijna een kwart van de huisartsen controleerde de lithiumspiegels niet zo frequent als werd geadviseerd door de richtlijn uit 2001. Creatinine- en tsh-waarden werden zowel door de huisartsen als door de psychiaters nog minder vaak volgens de richtlijn gecontroleerd. Ook hierbij hielden de psychiaters zich er beter aan dan de huisartsen.

Op basis van deze resultaten stellen de onderzoekers voor om een waarschuwingssysteem in te stellen vanuit het laboratorium dat de arts informeert wanneer een patiŽnt een controle heeft gemist. Ook zou het kunnen helpen, denken ze, als lithium alleen nog maar door psychiaters voorgeschreven zou mogen worden en niet meer door huisartsen.

De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor het effect van lithium op de nieren. Zo heeft het Meander MC in Amersfoort hier een speciaal zorgpad voor ontwikkeld.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 18-06-2010
Bron: Tijdschrift voor Psychiatrie | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier