Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Aprilse lintjesregen valt ook in Nefroland

Door Redactie NierNieuws 

Op de vooravond van Koningsdag 2016 heeft een groot aantal burgemeesters weer 'lintjes', koninklijke onderscheidingen, mogen uitreiken. Hoewel het er in totaal minder zijn dan vorig jaar, zit er voor de nier- en transplantatiewereld een interessante decorandus bij: prof. dr. Gerhard Rakhorst, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Rakhorst was hoogleraar in het UMCG, hoofd van de vakgroep Biomedical Engineering. Hij houdt zich al sinds lange tijd bezig met kunstmatige organen en heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van perfusiemachines voor donororganen, ook nieren. In dat kader was hij ook mede-oprichter van Organ Assist B.V., een Groningse universitaire spin-off die perfusiemachines op de markt brengt. Dit bedrijf ontwierp bijvoorbeeld een transportbox waarin een donornier tijdens het vervoer doorspoeld kan worden.

Rakhorst maakte niet alleen naam in de orgaanperfusie, hij was ook betrokken bij de uitvinding die het mogelijk maakt autofluorescentie van de huid te meten. Dit geeft bij onder anderen dialysepatiënten een beeld van de hoeveelheid van een bepaald type afvalstoffen in het lichaam, en daarmee van het risico op sterfte aan hart- en vaataandoeningen.

Gerard Rakhorst is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dit is de hoogste onderscheiding die dit jaar in Groningen is uitgereikt. Daarnaast zijn er in Nederland nog een aantal mensen die vrijwilliger zijn voor de Nierstichting benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Meestal betreft het mensen die vele vrijwillige functies vervuld hebben. Dit jaar gaat het in elk geval om, in willekeurige volgorde:

Ans Middelburg­-Bast uit Hoogerheide, Annie Naus uit Deurne, Johan Jansen uit Loosdrecht, Zwaantje Gerritsen-Bril uit Gramsbergen, M. Wenneger-Nijhuis uit Tubbergen, H. Kamphuis-Karrenbelt uit Epe, Anneke Breg – Swart uit Wervershoof, en Trudy Breeuwsma-Vlaar uit Wognum.

Allen gefeliciteerd!

sterren Gepubliceerd: woensdag 27-04-2016 | Nog geen reacties
Inspirerende dag over therapietrouw

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Op deze dag is gekozen voor het onderwerp 'therapietrouw', omdat 50-75% van de patiënten, ongeveer zes maanden na de start van de behandeling, in meer of mindere mate therapieontrouw is. Deze cijfers zijn zorgelijk, want door therapieontrouw is het effect van de behandeling niet optimaal en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende redenen voor therapieontrouw zijn:

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »


Aprilse lintjesregen valt ook in Nefroland

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier