Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Aprilse lintjesregen valt ook in Nefroland

Door Redactie NierNieuws 

Op de vooravond van Koningsdag 2016 heeft een groot aantal burgemeesters weer 'lintjes', koninklijke onderscheidingen, mogen uitreiken. Hoewel het er in totaal minder zijn dan vorig jaar, zit er voor de nier- en transplantatiewereld een interessante decorandus bij: prof. dr. Gerhard Rakhorst, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Rakhorst was hoogleraar in het UMCG, hoofd van de vakgroep Biomedical Engineering. Hij houdt zich al sinds lange tijd bezig met kunstmatige organen en heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van perfusiemachines voor donororganen, ook nieren. In dat kader was hij ook mede-oprichter van Organ Assist B.V., een Groningse universitaire spin-off die perfusiemachines op de markt brengt. Dit bedrijf ontwierp bijvoorbeeld een transportbox waarin een donornier tijdens het vervoer doorspoeld kan worden.

Rakhorst maakte niet alleen naam in de orgaanperfusie, hij was ook betrokken bij de uitvinding die het mogelijk maakt autofluorescentie van de huid te meten. Dit geeft bij onder anderen dialysepatiënten een beeld van de hoeveelheid van een bepaald type afvalstoffen in het lichaam, en daarmee van het risico op sterfte aan hart- en vaataandoeningen.

Gerard Rakhorst is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dit is de hoogste onderscheiding die dit jaar in Groningen is uitgereikt. Daarnaast zijn er in Nederland nog een aantal mensen die vrijwilliger zijn voor de Nierstichting benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Meestal betreft het mensen die vele vrijwillige functies vervuld hebben. Dit jaar gaat het in elk geval om, in willekeurige volgorde:

Ans Middelburg­-Bast uit Hoogerheide, Annie Naus uit Deurne, Johan Jansen uit Loosdrecht, Zwaantje Gerritsen-Bril uit Gramsbergen, M. Wenneger-Nijhuis uit Tubbergen, H. Kamphuis-Karrenbelt uit Epe, Anneke Breg – Swart uit Wervershoof, en Trudy Breeuwsma-Vlaar uit Wognum.

Allen gefeliciteerd!

sterren Gepubliceerd: woensdag 27-04-2016 | Nog geen reacties
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Inspirerende dag over therapietrouw »

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »


Aprilse lintjesregen valt ook in Nefroland

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier