Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

App helpt diŽtisten Dialyse Centrum Groningen

Door Redactie NierNieuws 

Diëtisten van het Dialyse Centrum Groningen (DCG) geven hun patiënten sinds kort op een innovatieve manier advies. Ze gebruiken daarvoor de zogenaamde Pt-Global app. Met het doorlopen van de stappen op de app wordt op een eenvoudige manier ondervoeding of een risico daarop aangetoond. Aan het eind van de afspraak geeft de diëtist voedings- en bewegingsadvies op maat. De app is ontwikkeld in samenwerking met de Hanzehogeschool.

Ondervoeding komt bij dialysepatiënten relatief veel voor. Waarschijnlijk is 35-45 procent van de patiënten ondervoed. Daarbij is vooral sprake van het verlies van lichaamseigen eiwitten, vetmassa en energiereserves. Het verlies van eiwitten hangt samen met de impact van dialyse op het lichaam. Patiënten hebben meer eiwitten nodig dan mensen die niet dialyseren. Ondervoeding betekent meer kans om ziek te worden en zelfs te overlijden.

Diëtisten adviseren patiënten bij het eten en drinken zodat ze zelf bijdragen aan hun gezondheid. Ondervoeding is daarbij een belangrijk onderwerp, maar was voorheen moeilijk meetbaar. De PT-Global app gebruikt verschillende factoren om in te schatten of een patiënt kampt met ondervoeding. De komende maanden monitort het DCG hoe het werken met de app gaat. Wanneer de pilot goed verloopt, integreert de organisatie de app blijvend in de diëtetiekbehandeling.

Diëtist en patiënt doorlopen samen de app. Eerst geeft de patiënt aan hoe zijn gewicht zich heeft ontwikkeld, wat hij eet en drinkt, welke voedingsproblemen hij heeft en hoeveel hij beweegt. Vervolgens kijkt de diëtist naar een aantal fysieke zaken die kunnen wijzen op ondervoeding, zoals een sterke afname van spieren rondom de schouders, sterk verminderd vet op de bovenarmen en bovenbenen en ingevallen slapen.

Uiteindelijk geeft de app een score die aangeeft of de patiënt ondervoed is of dat het risico bestaat dat in de toekomst ondervoeding optreedt. Daarop baseert de diëtist zijn advies voor de patiënt die daarmee meteen aan de slag kan.

sterren Gepubliceerd: maandag 20-07-2015 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »


App helpt diŽtisten Dialyse Centrum Groningen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier