Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

App helpt diŽtisten Dialyse Centrum Groningen

Door Redactie NierNieuws 

Diëtisten van het Dialyse Centrum Groningen (DCG) geven hun patiënten sinds kort op een innovatieve manier advies. Ze gebruiken daarvoor de zogenaamde Pt-Global app. Met het doorlopen van de stappen op de app wordt op een eenvoudige manier ondervoeding of een risico daarop aangetoond. Aan het eind van de afspraak geeft de diëtist voedings- en bewegingsadvies op maat. De app is ontwikkeld in samenwerking met de Hanzehogeschool.

Ondervoeding komt bij dialysepatiënten relatief veel voor. Waarschijnlijk is 35-45 procent van de patiënten ondervoed. Daarbij is vooral sprake van het verlies van lichaamseigen eiwitten, vetmassa en energiereserves. Het verlies van eiwitten hangt samen met de impact van dialyse op het lichaam. Patiënten hebben meer eiwitten nodig dan mensen die niet dialyseren. Ondervoeding betekent meer kans om ziek te worden en zelfs te overlijden.

Diëtisten adviseren patiënten bij het eten en drinken zodat ze zelf bijdragen aan hun gezondheid. Ondervoeding is daarbij een belangrijk onderwerp, maar was voorheen moeilijk meetbaar. De PT-Global app gebruikt verschillende factoren om in te schatten of een patiënt kampt met ondervoeding. De komende maanden monitort het DCG hoe het werken met de app gaat. Wanneer de pilot goed verloopt, integreert de organisatie de app blijvend in de diëtetiekbehandeling.

Diëtist en patiënt doorlopen samen de app. Eerst geeft de patiënt aan hoe zijn gewicht zich heeft ontwikkeld, wat hij eet en drinkt, welke voedingsproblemen hij heeft en hoeveel hij beweegt. Vervolgens kijkt de diëtist naar een aantal fysieke zaken die kunnen wijzen op ondervoeding, zoals een sterke afname van spieren rondom de schouders, sterk verminderd vet op de bovenarmen en bovenbenen en ingevallen slapen.

Uiteindelijk geeft de app een score die aangeeft of de patiënt ondervoed is of dat het risico bestaat dat in de toekomst ondervoeding optreedt. Daarop baseert de diëtist zijn advies voor de patiënt die daarmee meteen aan de slag kan.

sterren Gepubliceerd: maandag 20-07-2015 | Nog geen reacties
Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden.

De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding. Minder zout eten is bijvoorbeeld voor alle nierpatiënten belangrijk. Als de nieren bijna niet meer werken (nierfalen) of er zijn ernstige hartproblemen krijgt de nierpatiënt vochtbeperking als advies. Voor volwassenen en kinderen met een andere chronische nierschade is voldoende drinken juist belangrijk, net als voor gezonde mensen. Dan gaat het uitplassen van afvalstoffen beter.

Zoals hierboven beschreven heeft eten en drinken veel invloed op een chronische nierziekte. Wat kunnen de gevolgen zijn bij kinderen tussen 0-2 jaar met nierproblemen:

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »


App helpt diŽtisten Dialyse Centrum Groningen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier