Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Apotheker aan huis helpt nierpatiŽnten niet

Door Gerard Kok 

Gemiddeld genomen komen patiënten met matige tot ernstige nierinsufficiëntie relatief vaak in het ziekenhuis terecht, als je dat vergelijkt met andere chronisch zieken. Artsen uit Seattle (Noordwest-Amerika) hoopten het aantal ziekenhuisopnames van deze nierpatiënten te verminderen, door deze, na afloop van een ziekenhuisopname, een stoomcursus medicijngebruik te geven. Helaas haalde dit weinig uit, het aantal opnames bleef nagenoeg gelijk.

Het onderzoek omvatte 141 nierpatiënten met matige tot ernstige nierproblemen, maar (nog) niet dialyserend. De patiënten werden verdeeld in twee groepen: één groep met patiënten die binnen een week na ontslag uit het ziekenhuis thuis een apotheker op bezoek kregen, die een 'actieplan medicijnen' bij zich had. Dit plan bevatte een overzicht van alle medicijnen die deze patiënt gebruikte, en een schema voor inname. Het plan werd door de apotheker met de patiënt doorgenomen. Het doel hiervan was een nieuwe ziekenhuisopname binnen 90 dagen te voorkomen. De andere groep kreeg geen huisbezoek.

Na afloop bleek dat het niet veel had uitgehaald. Zowel 26% van de patiënten die huisbezoek hadden gekregen, als 26% van de patiënten die dat niet hadden gehad, kwamen opnieuw in het ziekenhuis terecht. In beide groepen waren de voornaamste redenen om heropgenomen te worden: cardiovasculaire gebeurtenissen, infecties, en nierziekten. Naar de oorzaken moeten we nog gissen; daar gaat het onderzoek niet op in; de enige conclusie die rest is dat het thuis doornemen van het medicijngebruik, in elk geval in deze studie, niet helpt om heropnames te verminderen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 12-01-2018
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


Apotheker aan huis helpt nierpatiŽnten niet

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier