Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Antibiotica verergeren misschien de kans op nierstenen

Door Jeroen van Setten 

Antibiotica kunnen de aanwezigheid van een vrij algemeen voorkomende darmbacterie die oxalaat metaboliseert verminderen. Het is heel goed mogelijk dat patiënten daardoor gevoeliger worden voor de vorming van calciumoxalaatnierstenen.

De Oxalobacter formigenes (OF) bacterie is een commensaal organisme dat in de dikke darm van een groot deel van de volwassen bevolking leeft. De bacteriën metaboliseren oxalaat als hun enige bron van energie. Door het verminderen van de beschikbaarheid van oxalaat in het voedsel, verminderen deze bacteriën het risico op hyperoxalurie, en daarmee de ontwikkeling van calciumoxalaat stenen.

Bij patiënten die een endoscopie hadden ondergaan vergeleken onderzoekers het effect van antibiotica op de OF bacterie bij twee groepen. Een groep die antibiotica kreeg vanwege de aanwezigheid van de Helicobacter pylori, verantwoordelijk voor het onstaan van maagzweren in de maag en een controlegroep die geen antibiotica kreeg. Op verschillende momenten bekeken de wetenschappers de kolonisatie van de Oxalobacter formigenes in de ontlasting.

Bij de antibioticagroep nam bij degenen die in eerste instantie positief testten op de  Oxalobacter formigenes de aanwezigheid van die bacterie in de loop van het onderzoek (6 maanden) sterk af. Na zes maanden was er in de antibioticagroep gemiddeld nog maar een derde van de hoeveelheid bacteriën over. In de controlegroep was dat 90%.

Als de theorie klopt, zouden deze mensen daardoor veel meer oxaalzuur uit hun voeding opnemen, en meer risico lopen op calciumoxalaatnierstenen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 23-11-2011
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier