Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Antibiotica in dialysekatheters zorgen voor fatale infecties

Door Gerard Kok 

Omstreeks 1980 ontwikkelden onderzoekers het antibiotisch slot, naar voorbeeld van het heparineslot. Bij een heparineslot bestaat de laatste injectie bij hemodialyse over een katheter uit een zoutoplossing met heparine, een antistollingsmiddel, zodat de katheter niet verstopt raakt met bloedstolsels. Bij een antibiotisch slot bestaat deze laatste injectie uit antibiotica, ter preventie van infecties. Omdat het gebruik van antibiotica kan leiden tot resistenties, is deze techniek niet onomstreden. Amerikaans onderzoek lijkt nu aan te tonen dat op de lange duur de baten niet opwegen tegen de kosten.

Voor het onderzoek werd gedurende 4 jaar bij 1410 chronische hemodialyse patiŽnten met een getunnelde katheter de dialyse afgesloten met een gentamicine- en heparineslot. Gentamicine is een veel gebruikt antibioticum met een breed werkingsspectrum.

Gedurende het eerste jaar daalde het aantal infecties met een factor 20. Daarentegen liepen 13 patiŽnten in het eerste half jaar koorts op die werd veroorzaakt door bacteriŽn die resistent bleken tegen het antibioticum. Het hele onderzoek kende 10 patiŽnten met ernstige gentamicine-resistente infecties. Sommige van deze patiŽnten overleden aan de gevolgen, en daarom werd het onderzoek na 4 jaar stopgezet.

Hoewel het aantal infecties dus drastisch daalde, staken gentamicine-resistente infecties binnen een half jaar de kop op. Dit is een ernstige complicatie, die pleit tegen het langdurig gebruikt van antibiotische slots. De onderzoekers stellen daarom voor in plaats daarvan niet-antibiotische slots te gebruiken, die het aantal infecties desalniettemin terugdringen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 08-07-2010
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier