Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Amerikanen worden snel donor op donormuur

Door Valerie van de Flier 

In het Sinai Hospital in Baltimore (MD, Verenigde Staten) wordt donderdag 9 juni de app ‘Swipe to Donate Life’ officieel in gebruik genomen op hun 'donorherinneringsmuur'. Het ziekenhuis heeft, zoals de meeste transplantatiecentra in de Verenigde Staten, een herinneringsmuur waarop de namen van alle orgaandonoren vermeld staan. De app wordt in een interactieve kiosk in de muur geplaatst. Via deze kiosk kunnen mensen meer informatie krijgen over orgaandonatie. Daarnaast zit in de kiosk de app waarmee mensen zich direct, ter plekke, met een scan van hun rijbewijs als donor kunnen registreren.

Swipe to Donate Life is als app al langer in gebruik in verschillende ziekenhuizen in Maryland en enkele andere staten. De app en de kaartlezer kunnen de persoonlijke gegevens die in het rijbewijs vermeld staan direct koppelen aan de donorregistratie. Op dit moment kan de app alleen gebruikt worden wanneer er een medewerker van het ziekenhuis iemand daarmee helpt. Met de installatie in de donor herinneringsmuur is de app, en dus de mogelijkheid om je als donor te registreren, 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar.

Chuck Krutsinger, CEO van Countermind, de ontwikkelaar van de app is zelf levende donor. 'Ik ben er trots op deel uit te maken van het belangrijke werk met betrekking tot donorregistratie. De LLF (Organisatie die orgaandonatie promoot in Maryland, red.) verandert het speelveld door de app in de donorherinneringsmuur te plaatsen, waar het besef en de roeping om levens te redden door orgaandonatie sterk en continu aanwezig is. Countermind en Barcoding (de maker van de kaartlezer, red.) kijken er naar uit de voortdurende positieve impact van mobiele dataverwerking te zien voor donorregistratie in Maryland en de rest van de VS.'

Het donorregistratiesysteem in de VS verschilt momenteel per staat waarbij sommige staten een ja-tenzij en anderen een nee-tenzij hanteren. Wel is het zo dat in iedere staat bij het aanvragen van een rijbewijs wordt gevraagd of je donor wil zijn. Dat kan zowel persoonlijk als via een formulier gebeuren. Naast deze registratie bij het aanvragen van een (nieuw) rijbewijs, kunnen burgers hun keuze altijd wijzigen. Wanneer ze hun keuze van ‘geen antwoord’ of ‘nee’ willen omzetten in een volmondig ja, wordt dat via deze app dus nog makkelijker. 

sterren Gepubliceerd: dinsdag 07-06-2016
Bron: Countermind | Nog geen reacties
Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »


De donormuur met Swipe Kiosk in het Sinai Hospital in Baltimore

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier