Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Amerikanen worden snel donor op donormuur

Door Valerie van de Flier 

In het Sinai Hospital in Baltimore (MD, Verenigde Staten) wordt donderdag 9 juni de app ‘Swipe to Donate Life’ officieel in gebruik genomen op hun 'donorherinneringsmuur'. Het ziekenhuis heeft, zoals de meeste transplantatiecentra in de Verenigde Staten, een herinneringsmuur waarop de namen van alle orgaandonoren vermeld staan. De app wordt in een interactieve kiosk in de muur geplaatst. Via deze kiosk kunnen mensen meer informatie krijgen over orgaandonatie. Daarnaast zit in de kiosk de app waarmee mensen zich direct, ter plekke, met een scan van hun rijbewijs als donor kunnen registreren.

Swipe to Donate Life is als app al langer in gebruik in verschillende ziekenhuizen in Maryland en enkele andere staten. De app en de kaartlezer kunnen de persoonlijke gegevens die in het rijbewijs vermeld staan direct koppelen aan de donorregistratie. Op dit moment kan de app alleen gebruikt worden wanneer er een medewerker van het ziekenhuis iemand daarmee helpt. Met de installatie in de donor herinneringsmuur is de app, en dus de mogelijkheid om je als donor te registreren, 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar.

Chuck Krutsinger, CEO van Countermind, de ontwikkelaar van de app is zelf levende donor. 'Ik ben er trots op deel uit te maken van het belangrijke werk met betrekking tot donorregistratie. De LLF (Organisatie die orgaandonatie promoot in Maryland, red.) verandert het speelveld door de app in de donorherinneringsmuur te plaatsen, waar het besef en de roeping om levens te redden door orgaandonatie sterk en continu aanwezig is. Countermind en Barcoding (de maker van de kaartlezer, red.) kijken er naar uit de voortdurende positieve impact van mobiele dataverwerking te zien voor donorregistratie in Maryland en de rest van de VS.'

Het donorregistratiesysteem in de VS verschilt momenteel per staat waarbij sommige staten een ja-tenzij en anderen een nee-tenzij hanteren. Wel is het zo dat in iedere staat bij het aanvragen van een rijbewijs wordt gevraagd of je donor wil zijn. Dat kan zowel persoonlijk als via een formulier gebeuren. Naast deze registratie bij het aanvragen van een (nieuw) rijbewijs, kunnen burgers hun keuze altijd wijzigen. Wanneer ze hun keuze van ‘geen antwoord’ of ‘nee’ willen omzetten in een volmondig ja, wordt dat via deze app dus nog makkelijker. 

sterren Gepubliceerd: dinsdag 07-06-2016
Bron: Countermind | Nog geen reacties
Oproep: Doneer 1 minuut

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'.

50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Een van de gezichten van de campagne is Bregje uit Zeewolde, zij is erfelijk belast met cystenieren en staat na een geslaagde levertransplantatie nu op de wachtlijst voor een nieuwe nier. Dit heeft grote impact op haar gezin: een dagje shoppen met haar dochter, of kijken bij de hockeywedstrijd van haar zoon lukt niet meer. Ze is inmiddels ook afgekeurd als verpleegkundige in de jeugdzorg. Ze hoopt mensen bewust te maken van wat het is om als jonge vrouw een nieuw orgaan nodig te hebben.

Ook Olaf en Bram uit Sleen spreken zich uit. Olaf is door de erfelijke nierziektes van zoon Bram (11) en dochter Pien (8) inmiddels fulltime mantelzorger. Pien heeft sinds kort een nieuwe nier, terwijl Bram nog op de wachtlijst staat en vier keer per week moet dialyseren.

Lees meer »

Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis »

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+. Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie.

Lees meer »

Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren »

In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.

Lees meer »


De donormuur met Swipe Kiosk in het Sinai Hospital in Baltimore

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier