Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Amerikanen worden snel donor op donormuur

Door Valerie van de Flier 

In het Sinai Hospital in Baltimore (MD, Verenigde Staten) wordt donderdag 9 juni de app ‘Swipe to Donate Life’ officieel in gebruik genomen op hun 'donorherinneringsmuur'. Het ziekenhuis heeft, zoals de meeste transplantatiecentra in de Verenigde Staten, een herinneringsmuur waarop de namen van alle orgaandonoren vermeld staan. De app wordt in een interactieve kiosk in de muur geplaatst. Via deze kiosk kunnen mensen meer informatie krijgen over orgaandonatie. Daarnaast zit in de kiosk de app waarmee mensen zich direct, ter plekke, met een scan van hun rijbewijs als donor kunnen registreren.

Swipe to Donate Life is als app al langer in gebruik in verschillende ziekenhuizen in Maryland en enkele andere staten. De app en de kaartlezer kunnen de persoonlijke gegevens die in het rijbewijs vermeld staan direct koppelen aan de donorregistratie. Op dit moment kan de app alleen gebruikt worden wanneer er een medewerker van het ziekenhuis iemand daarmee helpt. Met de installatie in de donor herinneringsmuur is de app, en dus de mogelijkheid om je als donor te registreren, 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar.

Chuck Krutsinger, CEO van Countermind, de ontwikkelaar van de app is zelf levende donor. 'Ik ben er trots op deel uit te maken van het belangrijke werk met betrekking tot donorregistratie. De LLF (Organisatie die orgaandonatie promoot in Maryland, red.) verandert het speelveld door de app in de donorherinneringsmuur te plaatsen, waar het besef en de roeping om levens te redden door orgaandonatie sterk en continu aanwezig is. Countermind en Barcoding (de maker van de kaartlezer, red.) kijken er naar uit de voortdurende positieve impact van mobiele dataverwerking te zien voor donorregistratie in Maryland en de rest van de VS.'

Het donorregistratiesysteem in de VS verschilt momenteel per staat waarbij sommige staten een ja-tenzij en anderen een nee-tenzij hanteren. Wel is het zo dat in iedere staat bij het aanvragen van een rijbewijs wordt gevraagd of je donor wil zijn. Dat kan zowel persoonlijk als via een formulier gebeuren. Naast deze registratie bij het aanvragen van een (nieuw) rijbewijs, kunnen burgers hun keuze altijd wijzigen. Wanneer ze hun keuze van ‘geen antwoord’ of ‘nee’ willen omzetten in een volmondig ja, wordt dat via deze app dus nog makkelijker. 

sterren Gepubliceerd: dinsdag 07-06-2016
Bron: Countermind | Nog geen reacties
Implementatie nieuwe donorwet uitgesteld om corona

De nieuwe donorwet zal, zoals gepland, vanaf 1 juli dit jaar van kracht zijn. Maar het aanschrijven van mensen die nog niets hebben laten vastleggen, wordt met twee maanden uitgesteld. De reden hiervoor is de drukte als gevolg van de covid-19-epidemie (coronacrisis). Dat schrijft Martin van Rijn, minister voor Medische Zorg, in een brief aan de Tweede Kamer.

Van Rijn schrijft: 'De crisis betekent met name dat er minder ruimte beschikbaar is om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. Praktisch doordat bijvoorbeeld fysieke voorlichtingsbijeenkomsten gericht op moeilijker te bereiken doelgroepen, zoals de Donordialoog voor mensen met een migratieachtergrond en lezingen voor ouderen, momenteel niet mogelijk zijn.'

In april heeft het ministerie twee keer een zogeheten flitspeiling laten uitvoeren onder een deel van de bevolking. Beide keren vond een meerderheid van de respondenten dat de invoering van de wet door kon gaan zoals gepland. Daar komt bij dat het huidige register 'er niet op berekend is veel langer dan [na] 1 juli in de lucht te blijven'. Dat zou risico's en extra kosten met zich mee brengen. Mede hierom heeft de minister besloten de ingangsdatum van 1 juli wel aan te houden.

Lees meer »

Nieuwe donorwet: berichten van het Bootcongres »

Nog vier maanden, dan gaat de nieuwe donorwet in. Dat is niet alleen voor de 'gewone Nederlander' een verandering. Voor zorgverleners verandert er net zo goed van alles. En voor sommige mensen, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, is het nog een extra uitdaging om de beslissing te kunnen nemen die de nieuwe wet van ze vraagt.

Lees meer »

Oproep: Doneer 1 minuut »

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'. 50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Lees meer »


De donormuur met Swipe Kiosk in het Sinai Hospital in Baltimore

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier