Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Amerikanen verwachten dat vergoeding aantal levende nierdonoren verhoogt

Door Redactie NierNieuws 

Moet je nou wel of niet starten met een proef waarin je levende nierdonoren betaalt? In JAMA Surgery verscheen niet zo lang geleden een artikel waarvan de conclusie is: wel doen. Maar niet iedereen denkt daar zo over.

De Amerikaanse auteurs van deze studie hebben ruim 1000 Amerikanen opgebeld en hen gevraagd of ze bereid zouden zijn een nier af te staan. Daarnaast vroegen ze wat het effect van een betaling van 50.000 dollar (€ 44.000) hierop zou zijn.

Aan de telefoon zei het grootste deel, dat ze wel een nier zouden willen afstaan en dat het niet uitmaakt aan wie. De vergoeding zou een eveneens grootste deel van de ondervraagden alleen maar meer genegen maken om te doneren. De conclusie is dan ook dat de wet- en regelgeving zo aangepast moet worden dat hier tests mee gestart kunnen worden, omdat er wellicht duizenden levens mee gered kunnen worden.

De Volkskrant schreef erover, net als aardig wat Amerikaanse media. Maar je moet dit onderzoek niet te serieus nemen, zegt dr. Erwin Kompanje, klinisch geneticus, in een interview in diezelfde Volkskrant. 'Het is niet duidelijk of de mensen die gebeld zijn op de hoogte zijn van de gevolgen van bijvoorbeeld een niertransplantatie. Mensen vinden orgaandonatie vaak een 'fantastisch idee', maar dan wel met de organen van de buurman.'

Daarnaast zijn er partijen in het nierveld die bang zijn dat (familie)donoren die nu om niet geven, afhaken. Ook die trend is in beperkte mate te zien in het Amerikaanse onderzoek: 9% zei 'negatief beïnvloed' te zullen worden door een betaling voor nierdonatie. 

Of er in Nederland een proef gaat komen met betaing voor donatie, is nog maar de vraag. Wellicht moeten we eerst eens afwachten wat de resultaten in de Verenigde Staten zijn - mocht het er daar wel van komen. Al zullen we dan natuurlijk het debat krijgen of die resultaten wel zomaar op Nederland toepasbaar zijn.

sterren Gepubliceerd: woensdag 06-04-2016 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jos Sparreboom, ÷verum
    11-04-2016 10:57

    Er is een groot verschil tussen kopen en betalen tegenover vergoeding van de kosten. Het zou mijns inziens een goede zaak zijn om de gemiddelde kosten van de donor te berekenen en dit voortaan als kostenvergoeding aan te bieden. (Misschien gebeurt dit hier en daar al?)

  • Louis Ekas, Franeker
    10-04-2016 09:59

    Mijn stellige mening is dat er in ons land (nog) niet gestart moet worden met een proef waarin je levende nierdonoren betaalt. Dat er te weinig postmortale donornieren zijn weten we, dat het daaraan gekoppelde ADR er niet zal komen weten we bijna, maar wat we niet weten is hoe groot het onbenut donorpotentieel in Nederland is. Pas als Šlles uit de kast is getrokken om hier een betrouwbaar beeld van te krijgen en vervolgens levende nierdonoren beter voorgelicht, begeleid en gefaciliteerd gaan worden, zou dit paardenmiddel overwogen kunnen/moeten worden indien daarna blijkt dat het tekort aan donornieren alsnog blijft bestaan. Ik denk dat het zo ver niet hoeft te komen als de overtuiging maar groeit dat we het in de toekomst toch echt van de levende donoren moeten hebben.
Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »


Amerikanen verwachten dat vergoeding aantal levende nierdonoren verhoogt

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier