Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Amerikanen beginnen te begrijpen dat eten helpt tegen ondervoeding dialysepatiŽnten

Door Merel Dercksen 

Eten tijdens de dialyse: in Nederland heel gewoon. In de Verenigde Staten is dat niet zo, hoewel daar langzamerhand verandering in lijkt te komen. Misschien dringt het door dat de meeste angstvisioenen over de vreselijke gevolgen van eten in het dialysecentrum die heersen onder zorgverleners en andere medewerkers, zelden tot nooit werkelijkheid worden. Maar goed ook, want wél eten zou wel eens de sleutel kunnen zijn tot het tegengaan van het relatief hoge percentage Amerikaanse dialysepatiënten dat ondervoed is.

Wat zou er kunnen gebeuren als je toestaat dat patiënten op een hemodialyseafdeling eten tijdens hun behandeling? Ze zouden zich kunnen verslikken. Of knoeien, waardoor er ongedierte tussen alle steriele spullen gaat huizen. Infecties zijn mogelijk minder goed onder controle te houden, of de dialyse verloopt minder effectief. Een aantal jaar geleden heeft een groep Amerikanen, wetenschappers en medewerkers van dialysegigant DaVita, een onderzoek gedaan onder centra over de hele wereld. Hieruit bleek dat 85% van de klinieken eten toestond, driekwart eten aanbood en meer dan de helft het aanmoedigde. Maar alle hierboven genoemde bijwerkingen kwamen niet tot nauwelijks voor. Het enige reële risico was dat patiënten last kregen van een lage bloeddruk.

Nu heeft dezelfde groep een nieuw artikel gepubliceerd, naar het eten binnen centra die tot dezelfde Amerikaanse keten behoren. In 2011 hebben ze medewerkers als diëtisten en medisch directeuren gevraagd naar hun mening over eten tijdens de dialysebehandeling. Daarna hebben ze de behandelaars informatiemateriaal over dit onderwerp gegeven. In 2014 hebben ze hun onderzoek herhaald.

Dat laatste lijkt enig effect te hebben gehad: in 2011 was het in 28% van de centra niet toegestaan om tijdens de behandeling te eten, in 18% ook niet om te drinken en in een klein aantal (19 centra, 1,6% van het totaal bevraagde), mocht helemaal niet binnen de muren van het centrum gegeten worden. Ook niet voor of na de dialyse. Maar in 2014 was het percentage klinieken waar niet gegeten mocht worden tijdens de behandeling, gedaald naar 22. Volgens de meeste van de centra die hier een verandering in hun beleid hadden doorgevoerd, kwam dat doordat ze meer aandacht waren gaan geven aan de voedingsstatus van de patiënten.

Artsen waren in drie jaar tijd veel vaker het eten gaan aanmoedigen, en beheerders en directeuren van de centra maakten zich minder zorgen om de negatieve effecten die eerder in dit artikel genoemd zijn. Maar ondanks dat is het aandeel centra waar niet gegeten mag worden, in de Verenigde Staten nog altijd veel hoger dan het wereldgemiddelde. En dat terwijl ondervoeding onder Amerikaanse hemodialysepatiënten veel vaker voorkomt dan in de rest van de Westerse wereld, en het sterftepercentage ook hoger ligt.

Als deze trend doorzet, en eten in steeds meer centra toegestaan of zelfs aangemoedigd wordt, is de volgende stap te onderzoeken of de ondervoeding en sterfte hiermee afnemen. Uit Nederlands onderzoek is eerder naar voren gekomen dat er wel eiwitrijke voeding gegeten moet worden.

sterren Gepubliceerd: maandag 18-04-2016
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »


Amerikanen beginnen te begrijpen dat eten helpt tegen ondervoeding dialysepatiŽnten

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier